Vissa grubblar över vem som uppfann hjulet. Andra tvistar om vem som egentligen uppfann en av Indiens mest kända maträtter. Nu är det upp till bevis.
Veckans snackis: Indisk beef om populär fågel
Mest läst i kategorin
Allt tar sin början i “butter chicken”, en av Indiens mest omtalade rätter.
En anrättning som nu blivit föremål för en rättslig strid i Indien. Detta sedan två indiska restaurangkedjor gör anspråk på att ha uppfunnit den populära maträtten.
Stämmer motparten på 2,5 miljoner
I den ena ringhörnan står Moti Mahal, en berömd restaurang i Delhi med oklanderligt renommé som hävdar att dess grundare, Kundan Lal Gujral, skapade butter chicken redan på 1930-talet.
Motpart i fejden är den rivaliserande restaurangkedjan Daryaganj, som nu tagit emot en närmare 2 700 sidor lång stämningsansökan.
Allt på grund av butter chicken som kan bli en dyr historia för Daryaganj sedan familjen Gujral kräver ett skadestånd på 240 000 dollar, motsvarande 2,5 miljoner kronor, rapporterar CNN.
Både kyckling och linsgryta
Detta för stölden av såväl den smöriga kycklingrätten som en linsgryta. Som om inte det vore nog anklagas Daryaganj även för att ha plagierat Moti Mahals webbplats.
Daryaganj, hävdar i sin tur att maträtten kan härledas till 1940-talet då en släkting till dem samarbetade med familjen Gujral.
De anser sig därmed ha rätt att göra anspråk på rättens ursprung.
Inget att skoja om
Här står alltså ord mot ord i kyckling-tvisten som fått stor medial uppmärksamhet i Indien och togs upp i Delhis högsta domstol under förra veckan.
Så är butter chicken heller inget att skoja om. Med tandoori-grillade kycklingbitar och en tomatsås gjord på grädde och smör, rankas den i dag som en av världens bästa rätter.
Nu återstår det att se vem som går segrande ur striden.
Läs även:
Saltade krognotan: Lyxmiddag för 1,1 miljoner
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.