Julstöket närmar sig med stormsteg. Det firar vi med Sveriges äldsta akvavit, O.P. Anderson och ett sprillans nytt sillrecept.
Veckans rätt: Den perfekta sillen till O.P. Anderson
Mest läst i kategorin
Få saker är så förknippade med julen som sill och snaps. Inte minst då anrika O.P. Anderson Original Aquavit som ända sedan 1891 fuktat idel torra strupar.
En hyllning till O.P. Anderson
Lagom till årets julfirande har O.P. Anderson förärats med en helt egen sill – perfekt avvägd till snapsen. Bakom receptet står restaurang Sillkafé i Gamla Stan, kända för sina sillinläggningar.
Närmare bestämt kocken Douglas ”Dogge” Tjärnhammar Alm som med O.P. Sillen förenar en traditionell sillinläggning med moderna smaker.
“Det var klurigt i början men efter ett antal provlagningar är jag supernöjd. Den oväntade ingrediensen som krävdes var hallon vilket, förutom en grymt vacker färg, tar fram smaken i akvaviten sjukt bra”, säger han i ett pressmeddelande.
Utöver hallon rymmer sillen även rödlök, kummin och lagerblad och inte mindre än fyra sorters peppar. Ingredienser som ger sillen både bett och rondör och gifter sig fint med O.P. Andersons toner av anis.
Här tar du del av receptet!
Senaste nytt
Recept O.P. Sill Peppar & Hallon
Ingredienser:
190 – 200 gram urvattnad sill
2 teskedar hel rosépeppar
2 teskedar hel grönpeppar
2 teskedar svartpeppar
2 teskedar kryddpeppar
1,5 tesked kummin
3 stora lagerblad
1 normalstor rödlök med skal
0,5 dl hallon (25 g)
Sill-lagen
0,5 dl ättika, Winborgs eller Druvans 12 procentig
0,75 dl strösocker
1 dl vatten
Så här gör du:
1. Börja med det som är mest krävande och mät upp pepparsorterna. Häll sedan ner dem i en mortel. Det ska vara superfint mortlat, så tänk på att bearbeta blandningen ordentligt. Häll sedan ner den fint mortlade pepparmixen i en värmetålig bunke.
2. Skölj rödlöken med skal på. Skär bort roten och halvera löken. Ta av skalet och lägg åt sidan. Skär sedan löken i halvmånar så tunt du kan. Lägg lök, inklusive lökskal i samma bunke som din pepparblandning. Tillsätt kummin och lagerblad.
3. Fortsätt med att mäta upp alla ingredienser till lagen och häll ner dem i en kastrull. Koka upp lagen och ta av den från värmen precis då den kokat upp. Slå̊ den kokande lagen över ingredienserna i den bunken och kyl ner därefter ner den. När lagen håller en temperatur på cirka 15 grader är det dags att tillsätta sill och hallon. Låt sedan stå i kyl under minst tre dygn.
Tips! Låt gärna lök och lagerblad ligga kvar i lagen som garnityr.
4. Tre dagar senare är det hög tid för dig att avnjuta OP-sillen. Servera gärna som en SOS. Varför inte med en julöl i glaset och en liten O.P. Anderson Original Aquavit till?
Smaklig spis!
O.P. Sillen lanseras 17 november på menyn på Sillkafé och kommer även finnas tillgänglig för hemförsäljning inför alla högtider där sillen hör till. O.P. Anderson hittar du som vanligt på Systembolaget.
Vill du läsa mer om mat och vin? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!
Läs även: Topplistan – De tio bästa röda boxvinerna
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.