Lördagen den 3 september infaller ostronets dag. En tilldragelse som blir lite extra festlig med några droppar akvavit i glaset.
Veckans kombo – ostron och akvavit
Ostronet är ett lika älskat som missförstått blötdjur som funnits i Sverige ända sedan den förhistoriska tiden. Vanligast förekommande är det europeiska ostronet, som har sin hemvist på västkusten.
Kanske har du även hört talas om det japanska jätteostronet Fine de Claire, som växer på den svenska kusten.
Båda är likväl delikatesser som ostronälskare vanligtvis avnjuter naturella, tillsammans med några droppar citron, tabasco eller vinägrett.
Oväntad, men vinnande kombo
Lagom till lördagens premiär föreslår vi att du serverar ostronen med akvavit. En oväntad men vinnande kombo där alkoholen förstärker skaldjuret smak, medan ostronets sälta gör akvaviten mjukare i kanterna.
Till europeiska ostron, som är mycket smakrika, kan en akvavit som norska Lysholms Linie Aquavit passa bra, då den har en tydlig sötma från sherryfatslagring.
En finstämd kombination till Fine de Claire är danska Aalborg Jubileum Akvavit.
För dig som föredrar en allround-lösning är O.P. Anderson Original Aquavit alltid ett säkert kort, med välbalanserad kryddning av det mer traditionella slaget. Du som aldrig testat ostron förut inleder med fördel firandet med en snaps.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.