Vin och hälsa har debatterats ända sedan vinguden Dionysos såg dagens ljus. Men hur ska vi som konsumenter förhålla oss? Här listar vi både bu och bä i frågan.
Vattendelaren som splittrar forskningen
Mest läst i kategorin
Vin och hälsa rimmar både bra och illa, beroende på vem som håller i glaset. Kanske också hur djupt ned du tittar i det, men det är en annan artikel att skriva.
För oavsett om vi sjunger vinets lov, eller helt väljer att utesluta det, är och förblir vin versus hälsa en vattendelare.
Hälsofördelar å ena sidan
Till sakens natur hör också att det lite nu och då dyker upp vetenskapliga studier som visar på hälsofördelar med måttlig vinkonsumtion.
Hit hör exempelvis rödvin, som inte sällan paras ihop med den lika uråldriga som omhuldade medelhavsdieten.
Senaste nytt
Förbud på den andra
Omvänt har det florerat artiklar på senare tid som bestämt hävdat det motsatta, och samtidigt förordat att rödvin omedelbart bör uteslutas från den ovan nämnda medelhavskosten.
Så hur ska du som levnadsglad och hälsomedveten konsument resonera?
I ett försök att göra dig en smula klokare kan vi inledningsvis titta på den snäppet mer liberala delen av forskningen, som visar att rödvin kan ha positiva effekter på hjärt-kärlhälsan, kolesterolreglering, blodtryck och glukosreglering hos personer med typ 2-diabetes.
Antiinflammatoriska egenskaper
En studie publicerad i Annals of Internal Medicine visade att måttlig konsumtion av både röd- och vitvin kan förbättra glukosregleringen hos personer med typ 2-diabetes, skriver The Drink Business.
Detta med anledning av vinets antiinflammatoriska egenskaper och innehållet av resveratrol.
Viss forskning har även funnit stöd för att just resveratrol en dag skulle kunna användas för att behandla och förebygga åldersrelaterade sjukdomar, vilket erbjuder en lovande väg för att öka livslängden.
Sänker blodtrycket?
Ytterligare en studie utförd vid vid Queen’s University Belfast visade att tre glas rödvin per vecka kan sänka blodtrycket.
Annan forskning har även funnit stöd för att vinet i någon mån kan förebygga cancer.
Något som andra rön bestämt motsätter sig.
Det finns även de som menar att vin kan stödja kognitiv hälsa.
Negativt för minnet
Å andra sidan menar andra forskare att just kognitiv inlärning påverkas negativt av alla typer av alkohol och därför bör uteslutas helt. Inte minst när det kommer till personer som har anlag för, eller redan lider av demenssjukdomar.
En av dem är den 55-årige entreprenören Simon Nicholls, som efter att han radikalt förändrade sin livsstil, och uteslöt alkohol, lyckades vända sin sjukdomsbild.
Dessa rön får alltså stryka på foten till förmån för en annan studie, som tvärtom visade att viss konsumtion av ost, kött och rödvin kan hjälpa till att mildra symtomen på demens.
Varannan vatten håller än
Vi kan därmed konstatera att såväl åsikter som forskning om vin skiljer sig åt.
Det som majoriteten av forskningen däremot är rörande överens om är att vi bör dricka med måtta. En avgörande detalj även för dig som uppskattar ett glas vin, men skyr hudvärk dagen efter.
Och du vet ju vad de säger: varannan vatten.
Ja, det är ett slitet uttryck men håller icke desto mindre måttet.
Läs mer:
Han gjorde det omöjliga: Bromsade Alzheimers. Dagens PS
Rönen mot strömmen: Ja till ost och vin. Dagens PS
Och:
Otippade knepen mot baksmälla. Dagens PS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.