Dagens PS

Värmländsk klassiker föll Beckham på läppen

David Beckham fick smaka nävgröt
David Beckham tar farväl vid Sven-Göran Erikssons kista. Sedan fick legendaren ta del av en nästan lika legendarisk maträtt. (Foto: Tommy Pedersen/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 20 sep. 2024Publicerad: 20 sep. 2024

Sven-Göran Eriksson begravdes 13 september i hjärtat av sitt Värmland. Naturligtvis gjorde han det med den mest värmländska maträtten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det gick åt ungefär 50 kilo stekfläsk och cirka 16 kilo skrädmjöl när ”Svennis” begravdes.

Då blev det motti och fläsk, för värmländskt skulle det vara när Sven-Göran Eriksson firades av.

Och glatt.

På scenen Sven-Ingvars och det kan ju faktiskt varken bli mer värmländskt eller gladare än så.

Sven-Ingvars sjöng ”Säg inte nej, säg kanske, kanske, kanske” och ”Börja om från början”.

Poeten Bengt Berg, som nu kommer med en bok han skrivit tillsammans med ”Svennis”, tog vid och tackade Sven-Göran för den sista insats han gjort för Bengt, att ge honom möjligheten att vara förband till Sven-Ingvars.

Värmländsk meny

Motti, det vill säga nävgröt och fläsk med lingonsylt. Lingondricka, kaffe och kaka. Så var menyn på Svennis begravning.

Några veckor innan Svennis dog var David Beckham på besök hos honom på hans herrgård utanför Sunne.

ANNONS

Då hade Beckham dels skickat sin egen kock en dag i förväg för att förbereda maten och dels själv burit med sig ett antal årgångsviner, var och en av dem från ett år som varit extra betydelsefullt i Sven-Göran Erikssons liv.

”Svennis” gjorde David Beckham till kapten i engelska landslaget.

Beckham glömde aldrig den roll ”Svennis” spelat i hans liv.

Nu var superstjärnan på plats för ett sista farväl. För övrigt efter att ha sovit i “Sven Ingvars-sviten” på Karlstads bästa hotell. Allt går ihop.

ANNONS

Senaste nytt

Finsk skogsmat

”Motti” beskrivs som ”traditionell finsk skogsmat” men det får vi nog ta och reda ut.

Skrädmjöl också.

För att inte tala om nävgröt.

Allt hänger ihop. Speciellt nävgröten.

ANNONS

Ska vi börja med det ”skogsfinska”?

Skogsfinnar, tidigare kallade ”svedjefinnar”, flyttade till granskogsområden i Sverige, inte minst i Värmland, och försörjde sig genom bland annat svedjebruk, boskapsskötsel och åkerbruk.

Och inte i liten omfattning. Om alla lovar att inte berätta det för du vet vilket parti, så finns det i dag uppskattningsvis 1,7 miljoner svenskar som har skogsfinskt påbrå.

”Motti” är nävgröt på finska, en skogsfinsk gröt som görs på skrädmjöl och serveras med fläsk och lingonsylt.

I Värmland kallas den i bland för ”motti”, som kommer från finska ordet ”mutti”.

Gröten du bär över axeln

Namnet nävgröt?

Två delar.

Dels för att man åt den med nävarna, gröten var så torr att den lätt sprack upp i klumpar, så man tog en klump, doppade den i fläskflottet och åt.

ANNONS

Det påstås att gröten är så stadig att skogsarbetarna kunde trä den över yxskaftet och bära den över axeln som färdkost.

Sedan finns det varianter. I Orsa finnmark i Dalarna tillreds motti på buljong från kokt ädelfisk, men i Värmland krånglar man inte till det så.

Den andra förklaringen, som många värmlänningar fått lära sig, är att man tar en lagom mängd skrädmjöl i näven, slänger i stekpannan och sedan tillreder nävgröten.

Skyddat av EU

I vilket fall var Stöpafors kvarn länge den enda producenten i Sverige som gjorde skrädmjöl på traditionellt sätt, med vedeldad panna och stenkvarn.

2019 öppnade emellertid Femtå Qvarn för produktion igen efter att ha varit stängd i 50 år och numera framställs även skrädmjöl i Kritinefors kvarn, byggd i början av 1800-talet.

Från och med 2022 är värmländskt skrädmjöl dessutom en av EU skyddad geografisk beteckning – tillsammans med exempelvis skånsk spettkaka, Kalix löjrom, bruna bönor från Öland och svensk vodka.

För att få använda beteckningen måste havren vara odlad, torkad, skalad och rostad i just Värmland.

Sprider sig över landet

ANNONS

Det har i sin tur och enligt föreningen Värmländskt skrädmjöl ökat intresset för mjölet och nävgröten.

”De senaste åren har det ju spridit sig över hela Sverige, så intresset är större än vad man tror”, säger Emelie Jensen som driver Stöpafors kvarn.

”Skräda” betyder skala men det är rostningen av havren som ger den typiska smaken och den nötaktiga doften.

Och som bekant är det ju så att om två svenskar tycker likadant om något finns det en förening.

Det finns det här också.

2006 bildades Nävgrötsakademien, för övrigt i Sven-Göran Erikssons Torsby.

Nävgrötens dag firas 10 september.

I år samma vecka som ”Svennis” begravdes. Allt går ihop. Igen. Precis som nävgröten.

Vad David Beckham tyckte om nävgröt och fläsk?

ANNONS

”Han sade väl inte så mycket, men han kom fram och sade ”thank you”, berättade Kerstin Grönberg, en av sex damer i matgänget, efteråt.

Läs mer:

Blodapelsinens grymma död – och rysstekens. Dagens PS

Hamburger-humbug och falska bankirer. Dagens PS

William – all bantnings fader. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS