När Pete Brown såg ett bryggeri i Kalifornien till salu var han såld. Nu brygger han 1,5 miljon pints om året – i London.
Världens mest osannolika öl
Mest läst i kategorin
När ett kaliforniskt brygghus, från legendariska Russian River Brewing, blev till salu visste Pete Brown att han måste ha det.
Några saker återstod visserligen att lösa. Han hade inga pengar, ingen plats i London att placera det på, dessutom låg bryggeriet någon kontinent bort – och med lite hav i vägen.
Pete Brown såg en online-auktion för ett komplett bryggeri, tidigare ägt av Russian River Brewing, mejlade direkt och frågade vad som krävdes för att få köpa bryggeriet.
Han blev helt tagen av tanken att kunna äga det värdefulla brygghus som visat sig göra exceptionell öl.
Visste första ölen
Pete Brown hade jobbat några år på Camden Town Brewery och sedan grundat Forest Road i London 2015.
Brown hade redan från början en vision för sitt bryggeri. Det skulle framförallt vara rejält, ett brygghus med 42 fat och sex jäskar.
I samma anteckningsbok där han skissade bryggeriet, skrev han receptet på den första öl han skulle brygga, Work IPA.
Det var ”bara” en sak som saknades.
Ett bryggeri. Och pengar att köpa det för.
“Även om jag var en passionerad bryggare hittade jag ingen som ville ge mig 1,5 miljoner pund”, säger Brown som uppskattade att hans drömbryggeri skulle kosta motsvarande
nästan 21 miljoner kronor, till Punch Drink.
Vännen hittade bryggeriet
Det var James Garstang, en gammal vän han anställt, som hittade Russian Rivers, till salu eftersom bolaget byggt ett helt nytt bryggeri.
Bryggeriet som var till salu svarade helt mot Browns dagdrömmar, utom på två punkter.
Det var tio gånger större och tio gånger dyrare än vad de just då letade efter.
Fyra dagar senare var Brown på plats i Santa Rosa. När han guidades genom lokalerna tänkte han: ”Det är bara vårt fel om vi inte kan göra magisk öl av det här. Det vore som att ha Jimi Hendrix gitarr: spelar vi rätt kommer det att bli rätt”.
Bara en sak kvar…
Brown fick köpa brygghuset. Nu gällde det bara att få hem det till London, och för det tog han hjälp av sin far.
Under fyra dagar plockade de med hjälp isär hela bryggeriet. Bryggkärlen som var 4 meter i diameter, fermentorer som var dubbelt så stora, tiotusentals stålrör och så vidare.
Allt fördes med 14 lastbilar till hamnen i Oakland och packades i kontainrar. Första veckan i mars 2020 skulle fartyget anlöpa hamnen i London.
I London hade Brown hittat en plats för bryggeriet, ett tidigare viktorianskt telager i Bermondsey i sydöstra London.
Men Storbritannien hamnade under covid 19-sanktioner och Pete Brown fick betala nio månaders hamnhyra i Southampton.
Två år senare
9 september 2021 – nästan två år efter den första resan till Santa Rosa – kunde Brown och Garstang köra den första satsen i sitt nya bryggeri.
Idag är Browns bryggeri ett av de största oberoende bryggerierna i Stor-London.
“Att ha det här bryggeriet här är dock helt galet”, säger han till Punch Drink och skrattar.
“Men det är upp till oss nu. Om vi inte lyckas med det här är det vårt fel”.
Forest Roads huvudöl är Posh, tillverkningen över 1,5 miljoner pints 2023 och bryggeriet hyllas för den egna smak som sätter prägel på ölen.
Som Punch Drink avslutar: ”De fick Hendrix gitarr men de spelar inte coverlåtar – de gör sina egna hits”.
Sugen på en kall? Här är sommarens bästa öl. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.