Återskapad av en droppe från 1600-talet. Nu är världens äldsta sprit årets julsnaps på de svenska borden som historia och smakupplevelse.
Världens äldsta sprit – årets julsnaps
Historien om världens äldsta sprit börjar den 10 augusti 1628.
Då sjösätter Gustav II Adolf sitt nya mäktiga skepp Vasa. Som bekant tar den sig inte långt utan sjunker efter några hundra meter.
I fartyget finns, bland allt annat, en flaska sprit som följer skeppet i djupet och blir liggande där inte mindre än 333 år.
När skeppet bärgas 1961 kommer även flaskan upp till ytan.
Världens äldsta
Därigenom sitter man med ett fynd i form av världens äldsta bevarade sprit.
Uppdraget att via fyndet återskapa denna dryck gick till Daniel Borg, chief blender.
I dag finns detta brännvin, Vasa 1628 med smak av anis och inslag av ek, i Systembolagets fasta sortiment, på Arlandas taxfree samt i Danmark och Tyskland.
Nu lanserar man denna nationalsnaps som årets julsnaps och som en perfekt julklapp till både historieintresserade och dryckeskonnässörer.
Senaste nytt
Tennflaska
Den spritflaska som följde skeppet till djupet var en tennflaska som rymde ungefär en liter.
På 60-talet tappades innehållet i en glasflaska som sedan förvarats i kulvertarna under skeppet. Flaskformen på Vasa 1628 är inspirerad av just denna originalflaska.
Den runda symbol som finns på flaskan är en avgjutning av ett mynt som hittades på skeppet och typsnittet på flaskan baseras på de förhörsdokument som fördes dagarna efter att skeppet sjunkit.
Avancerat mönster
Etikettens mönster är en marmorering som är baserad på en teknik som användes på böcker och dokument på 1600-talet. Marmoreringen är tillverkad i en traditionell teknik där man har använt finrivet pigment, oxgalla och alun. Man droppar sedan färgen på ett avkok på en alg från havets botten.
”Det har varit otroligt roligt att få djupdyka i Vasaskeppets historia, praktfiaskot som blev till braksuccé och vars berättelse nu får leva vidare i detta flytande format”, säger Holger Thorsin, formgivare.
”Ett drickbart museum”
”Jag har gått tillbaka till 1600-talet för inspiration och låtit denna fyrahundraåring förpackas i nutida design med spår av det förflutna. Som ett litet drickbart museum i sig själv”, sammanfattar han.
En flaska Vasa 1628, 70 cl, kostar 496 kronor på Systembolaget. Historiens vingslag får du på köpet.
Läs även:
Bo ståndsmässigt som Gustav Vasa – Dagens PS
Vasaskeppets “syster” hittad utanför Vaxholm – Dagens PS
Ny giv: Så ska du “egentligen” servera snapsen – Dagens PS
Missa inte:
Så mycket dricks ska du ge för att inte bli en snåljåp
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.