Äntligen, det är dags för midsommar! Har du fortfarande inte funderat ut vad som ska ätas till efterrätt kan denna utsökta midsommartårta med maräng och lemon curd vara något för dig.
Vacker midsommartårta med maräng och lemon curd
Mest läst i kategorin
Midsommar är runt hörnet och det är dags att börja planera, fixa och framför allt baka.
Följande tårtrecept skiljer sig något från den klassiska midsommartårtan, i och med att den påminner mer om en pavlova än en svensk jordgubbstårta.
Det gör receptet till ett perfekt val för dig som sugen på att ta ut svängarna i år.
Ett bra tips är att förbereda tårtan tidigt under dagen, eller till och med kvällen innan, och sedan vänta med jordgubbsdekorationen tills precis innan servering.
Och bäst av allt: denna magiska midsommartårta är inte ett dugg svår att göra, men utlovar finfina resultat!
Ingredienser:
Maräng:
6 stycken äggvitor
3 deciliter strösocker
Lemon curd:
3 stycken citroner
6 stycken ägggulor
75 gram smör
2 deciliter strösocker
Servera med:
200 gram färska jordgubbar
3 deciliter vispgrädde
Så här gör du:
Maräng:
1. Börja med att sätta ugnen på 100 grader. Dela äggen och var noga med att ingen gula kommer med äggvitorna. Vispa sedan de 6 äggvitorna i en ren bunke till ett fast skum. Tillsätt sockret lite i taget under kraftig vispning till en fast maräng du kan göra toppar av när du lyfter upp vispen.
2. Bred eller spritsa ut marängen i två plan, antingen runda eller i fyrkanter, på en bakplåtsklädd plåt.
Tips! Du kan också välja att göra tårtan i endast ett plan och sedan lägga all topping ovanpå, istället för i två lager.
3. Grädda under 1 till 1,5 timme mitt i ugnen, beroende på hur frasig du vill ha marängen. Låt sedan bottnarna svala.
Lemon curd:
Just det här receptet på lemon curd ger en ganska stor sats. Blir det över kan du spara och ha som marmelad vilket är supergott. Lemon curd håller sig i en burk med lock i över en vecka i kylen.
4. Börja med att tvätta citronerna och finriv skalet på alla tre citroner. Pressa dem och mät upp 1,5 dl citronsaft. Häll socker, 6 ägggulor, citronskal- och saft i en värmetålig skål eller en liten kastrull.
5. Placera skålen eller kastrullen över ett vattenbad, alltså en kastrull med sjudande vatten. Rör om under hela tiden så att curden inte klumpar sig. Den ska bli krämig, ungefär som en hollandaisesås. Ta sedan av från värmen och klicka i smöret. Rör om tills smöret har smält och blandats med krämen.
Tips! Om inte curden tjocknar kan du ta bort vattenbadet och värma upp smeten direkt på en platta med svag värme, och röra runt ordentligt. Curden får absolut inte koka eller bli för varm, så var försiktig!
Servering:
6. Vispa grädden, inte för hårt. Skölj och skiva jordgubbarna. Lägg en marängbotten på ett tårtfat och bred ut lemon curd. Lägg på den andra marängbotten och bred ut grädde.
7. Garnera med jordgubbar och eventuellt lite citronzest.
Glad midsommar!
Receptet är skapat av Linnea Swärd och publicerat på Mathem. Där finner du även andra tips på smarriga sommartårtor.
Läs mer: Ny giv: Så ska du “egentligen” servera snapsen