Nyttigt med öl? Ja, enligt vissa forskare – men då handlar det naturligtvis inte om alkoholen utan om annat.
Uppfriskande rön: Öl en hälsokur
Mest läst i kategorin
Att dricka öl med måtta kan vara bra för din tarm och immunitet, enligt nya forskarrön. Det handlar i första hand om lättöl eller alkoholfri öl.
Nutraingredients skriver om hur forskare på olika håll i världen hittat goda effekter för vårt tarmsystem genom ölkonsumtion.
Forskare vid Dalian Medical University i Kina har funnit att öl ”på grund av omvandlingen av ölsubstrat, bildandet av bioaktiva slutprodukter, och närvaron av mikroorganismer, vissa av dess komponenter utövar “liknande” eller till och med större effekter än probiotika”.
Goda effekter
“Som en sedan länge etablerad fermenterad dryck är öl rikt på många essentiella aminosyror, vitaminer, spårämnen och bioaktiva substanser som är involverade i regleringen av många mänskliga fysiologiska funktioner. Polyfenolerna i malt och humle i öl är också viktiga aktiva föreningar som interagerar i båda riktningarna med tarmmikrobiomet.”
Därmed kan ölen, enligt dessa forskare, bidra till att förebygga åderförkalkning och hjärtsjukdomar, förbättra blodcirkulationen och immunförsvaret, stödja antioxidanter och anti-åldrande effekter, främja östrogenproduktion, ge kardioprotektiva fördelar och minska strålningsskador, skriver The Drinks Business.
Senaste nytt
Öl stöder immunförsvar
Forskare hävdar också att låg till måttlig ölkonsumtion stöder immunförsvaret.
Orsaken är enligt dem “interaktionen mellan ölets polyfenoler, fibrer och etanol när de arbetar tillsammans” men påpekar också att det krävs fortsatta studier för att se om ”öl kan användas som en mikroekologisk regulator i framtiden”.
“När alkoholkonsumtionen kontrolleras inom säkra gränser, förtjänar de kombinerade effekterna av alkohol och andra komponenters metabolism på tarmfloran en mer omfattande analys”, skriver forskarna.
Hälsopilsnern nästa?
Ett framtida hälsoöl? Varför inte. Enligt forskarna skulle ett sådant alternativ kunna ”tillverkas genom att berika dem med bioaktiva ämnen som fibrer, antioxidanter och probiotika” och då ge hälsofördelar för konsumenterna.
Dock avslutar man den tankebanan med att konstatera att det är “en fråga som förtjänar ytterligare forskning”.
Läs även:
Riskgränsen för alkohol sänks – men bara för män – Dagens PS
Här är länderna med mest liberal syn på alkohol – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.