Dagens PS

Unesco kan rädda branddrabbade vinproducenter

Unesco
Trots enorma förluster finns det hopp om att återställda de nedbrända ägorna i Melambes. (Bild: Give and fund/save the wines)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 17 aug. 2022Publicerad: 17 aug. 2022

Efter ett antal förödande skogsbränder i den grekiska byn Melambes på Kreta, försöker vinodlarna nu rädda vad som räddas kan med hjälp av crowdfunding och stöd från Unesco, skriver Decanter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Mat & Vin

VIDEO: Billigaste vin hittas på Arlanda

10 nov. 2024

Dagens PS har tidigare kunnat rapportera om den extremhetta med svåra bränder i sina spår som gäckat Europas vinmakare. Så även den lilla byn Melambes på den grekiska ön Kreta, som förlorat närmare 121 hektar av sin unika vinodling i skogsbränder under juli månad, vilket motsvarar omkring 90 procent av vingården.

Trots detta finns nu hopp om att kunna rädda ett fåtal vinstockar, vilket mynnat ut i ett samhällsprojekt med målet att återuppbygga verksamheten och stötta regionens vinodlare. Bland annat med hjälp av en crowdfunding-sida där man kan skänka pengar till offren.

Hopp om framtiden

Att situationen är akut råder det inga tvivel om sedan vingårdens enda levebröd och inkomstkälla gått upp i rök. I branden som lyckligtvis inte krävde några dödsoffer, förlorade man utöver vinstockar även byggnader och hem. Förluster som kan komma att ta år att återställa.

Ljusglimten i sammanhanget är att de vinstockar som odlas i Melambes har djupa rötter, vilket gör att några av dem i bästa fall kan räddas och återuppstå.

Detta enligt vinmakaren Iliana Malihin,  som även berättar för Decanter att hon sett nya löv växa ut på några av plantorna, vilket inger hopp för framtiden. Det gör även det stöd som byn erhållit från ett flertal vinproducenter i världen, som nu sluter upp vid Melambes sida.

En av dem är Loïc Pasquet, ägare till vingården Liber Pater i Bordeaux, som tidigare i år bildade föreningen “Francs de Pied” i Monaco tillsammans med en grupp vinmakare.

“Jag att åka till Grekland för att stödja våra vänner på Kreta, för att se vingården och för att försöka med forskarsamhället vi har inom föreningen vad vi kan göra för att hjälpa dem”, säger Pasquet till Decanter. 

Vill bli en del av Unesco

ANNONS

Pasquet hoppas även kunna medverka till att att FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, adderar unika vinstockar på sin lista över världsarv, eftersom det skulle gynna vingårdar som dem i Melambes ekonomiskt.

Av det skälet förbereder Francs de Pied just nu en ansökan till Unesco. En process som varmt välkomnas av Iliana Malihin.

“Jag skulle vilja se vingårdarna vara en del av Unesco. För Kreta är det en mycket viktig plats som bör skyddas”, säger hon till Decanter.

Läs även: Europas vinodlare utmanade av extremhettan

Läs även: Extremtorkan stort hot mot Frankrikes vinskörd

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS