Ett par glas vin om dagen som en del av medelhavskosten är nyttigt. Det hävdar i alla fall ett internationellt forskarteam i en nyligen publicerad artikel där man undersökt kostens inverkan på vår hälsa och åldrande.
Undersökning: Nyttigt med ett par glas vin
Att medelhavskost är bra för vår hälsa finns det flera omfattande studier som visar. Den medelhavsinpirerade dieten innehåller rikligt med grönsaker, frukt, nötter, baljväxter, olivolja, fisk och skaldjur – och vin i lagom mängd. Däremot innehåller den väldigt lite mjölkprodukter och begränsade mängder rött kött.
Ett team av mikrobiologer från universitet i Frankrike, Storbritannien, Polen, Italien, Irland och Nederländerna har bedrivit forskning för att undersöka hur kosten påverkar vår tarmflora. Resultaten har publicerats i The British Society of Gastroeneterology, Gut.
Anmärkningsvärda resultat
Drygt 600 deltagare i åldern 65 till 79 år deltog i studien. De delades in i två grupper, varav den ena fick äta en medelhavsdiet under ett års tid, medan den andra förblev en kontrollgrupp som inte förändrade sina kostvanor.
Enligt forskarna är resultatet anmärkningsvärt. De som ätit medelhavsdieten hade utvecklat en mycket mer diversifierad tarmflora än kontrollgruppen. Detta var oberoende av kön, BMI eller ålder.
Fördelarna med medelhavsdieten visade sig inkludera lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, neurologiska sjukdomar och depression. Minskad inflammation, minskad allmän skörhet och högre poäng på kognitiva tester var andra bonusar. Dessutom färre sjukhusvistelser och ett längre liv.
Nationalitet påverkar tarmfloran
En intressant upptäckt var att deltagarnas tarmflora i början av studierna var beroende av nationalitet. Mot slutet av studien hade dock de som ätit medelhavsdieten en närapå identisk tarmflora, oberoende av nationalitet.
Forskarnas förhoppning är att studien kan lägga en vetenskaplig grund för kostrekommendationer som förebyggande vård eller som en del av behandling, speciellt för äldre personer.
Läs mer: Naturvin – gudagåva eller förbannelse?
Denna artkel publicerades i Dagens PS under hösten 2020