Dagens PS

Tysk öl stiger i pris

öl
Bristen på korn och stegrande priser slår nu mot ölbryggerierna i Tyskland. (Bild TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 14 juni 2022Publicerad: 14 juni 2022

 I en tid då det råder brist på både spannmål, glasflaskor och metallkorkar och inflationen är ett faktum hänger både ölen och de tyska bryggerierna löst, rapporterar Financial Times. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det pågående kriget i Ukraina och en stegrande prisbild på livsmedel har nu nått ölbryggerierna i Tyskland, sedan priserna på korn nästintill fördubblats.

Till detta kommer även priserna på glasflaskor och flaskkorkar av metall som även de stigit kraftigt i pris, tillsammans med energi, transport och personalkostnader.

Prishöjning på öl att vänta

Hittills har de tyska bryggerierna kunnat stävja krisen tack vare långvariga leveranskontrakt, vilket gör att priserna ut mot kund inte stigit över smärtgränsen. Än. Om priserna inte stabiliseras under de kommande månaderna kan en prishöjning för landets öldrickare dock bli ett faktum.

Detsamma gäller över hela euroområdet där pressen på ölproducenterna alltjämt är stor, vilket återspeglas på deras omkostnader som stigit med 27, 2 procent i år.  Något som än så länge inte drabbar den genomsnittliga öldrickaren, men långsiktigt kommer att krävas om bryggerierna ska överleva de eskalerande priserna på energi och råvaror.

Dricks mindre öl

Detta enligt den regionala handelsgruppen Berlin Brandenburgs bryggeriförening som erfar att priserna på öl kan komma att stiga upp till 30 procent i år, skriver Financial Times. Något som även ekonomer kan skriva på, eftersom det inte skulle vara hållbart för bryggerierna att fortsatt driva sin verksamhet med höjda omkostnader utan att göra prishöjningar ut mot kund.

Som tillägg till prisökningarna lider Tysklands bryggerier även brist på öldrickare, sedan konsumenterna av idag är mer hälsomedvetna och helt enkelt dricker mindre öl.

Med det sagt har den totala ölförsäljningen i Tyskland börjat komma på fötter efter två år av pandemi och nedstängningar. Mycket tack vare återöppnandet av ölfestivaler. Däribland Oktoberfesten som i år väntas kunna servera öl till en 15 procent högre prislapp per liter än de senaste tre åren, skriver Financial Times.

ANNONS

Läs även: Ryssland: Carlsberg och Heineken lämnar landet

Läs även: Akut brist på glasflaskor – sluta kasta, börja panta

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]