När det kommer till en fin middag ute, är det inte maten som gör hål i plånboken. Vinet kryddar notan rejält. Så vad kostar ett glas rött där ute? Det har vi tagit reda på.
Topplistan: Här är ett glas rött dyrast
Mest läst i kategorin
På några av Sveriges mest klassiska krogar kan priset för “husets röda” överraska även de mest vana krogbesökarna.
Oavsett om du är ute efter en enklare middag eller en lyxig upplevelse, finns det restauranger där det mest grundläggande på vinlistan har en prislapp som matchar gourmeträtterna.
Vi utgick från topplistan över Stockholms bästa klassiska krogar, och kollade därefter vad respektive restaurang tar för ett glas av deras go-to vin.
Plats 8 – Pelikan
Restaurang Pelikan har en historia som sträcker sig över 350 år, från dess öppning år 1664 i Gamla Stan till dagens ikoniska ölhall på Blekingegatan 40.
Ursprungligen etablerad av vinskänken Hans Georg Cron, har Pelikan flyttat flera gånger och haft olika roller, från hamnkrog till att bli en av stadens främsta restauranger.
I ölhallen passar det sig att dricka öl. Men om du föredrar vin får du betala 115 kronor för det billigaste glaset.
Senaste nytt
Plats 7 – Ulla Winbladh
Ute på Djurgården hittar du Ulla Winbladh.
Här serveras traditionell mat som kalvstek varje söndag, och de firar årets högtider med omsorg.
Med nästan dagliga öppettider året runt erbjuder denna krog en plats för både fest och minnesstunder, där maten och atmosfären speglar en lång tradition av svensk husmanskost.
Vinet? Ett glas Lange Rosato för 120 kronor.
Plats 6 – Tennstopet
Tennstopet – en plats där klassiska smaker möter en tidlös atmosfär.
Här, på Dalagatan 50, kan du känna historien i väggarna, samtidigt som du njuter av ett gott glas rödvin.
Priset för upplevelsen? 130 kronor för ett glas av Sangiovese.
Plats 5 – Tranan & Grodan
Tranan har varit en samlingsplats för stockholmarna sedan 1929.
Restaurangen, som har legat på Karlbergsvägen 14 sedan starten, är känd för sin klassiska meny med rätter som stekt strömming, samt sin enkla och tidlösa inredning.
Dess historia är färgad av traditioner, som att tidiga stamgäster som poeten Nils Ferlin brukade sitta där och skriva, och musikframträdanden i källarbaren har hållit kulturen levande sedan dess.
Här får du ett glas rödvin för 135 kronor – mer specifikt ett Domaine du Trapadis Grenache Côte du Rhône.
Restaurang Grodan, som först hette La Grenouille när den öppnade 1985, har funnits i samma lokaler där det bedrivits restaurangverksamhet sedan slutet av 1800-talet.
Namnbytet till Grodan kom tack vare stamgästerna, som föredrog den enklare benämningen.
Om du beställer husets röda serveras du ett Inwinectus Syrah Grenache från Frankrike för 135 kronor.
Plats 4 – Riche & Sturehof
Riche, med sitt svenska brasserie-arv och starka koppling till Tore Wretman, är en av de mest klassiska krogarna i Stockholm.
Menyn blandar traditionella rätter med nya, säsongsbaserade skapelser, alltid tillagade med kvalitetsråvaror.
Ett glas rödvin här kostar dig 145 kronor och heter Le Petit Xavier Rouge.
Sturehof är en anrik restaurang vid Stureplan i Stockholm, känd för sin klassiska meny med fokus på fisk och skaldjur.
Sedan öppningen 1897 har den etablerat sig som en av stadens mest välrenommerade krogar.
Med sin kombination av tradition och modernitet erbjuder Sturehof en unik kulinarisk upplevelse.
Som systerkrog till Riche, erbjuder denna krog samma husvin – Le Petit Xavier Rouge för 145 kronor.
Plats 3 – Restaurang Prinsen
Prinsen har varit en mötesplats för konstnärer, kulturarbetare och stockholmare sedan 1897, där både böcker och konstverk sett dagens ljus.
Med sin sekelskiftescharm och konstfyllda väggar erbjuder Prinsen en tidlös atmosfär som kombinerar historia och nutid.
Beställer du ett glas rött på denna ikoniska restaurang serveras du Marzac för 150 kronor.
Plats 2 – Den Gyldene Freden
Om du vill uppleva en måltid på en restaurang som är 300 år gammal är det hit du bör vända dig.
Fasaden har stått orörd genom stora historiska händelser, men innanför väggarna har gästerna själva bidragit till att skriva sin egen, unika historia i denna anrika miljö.
I hjärtat av Gamla stan serverar Den Gyldene Freden ett glas rött för 160 kronor.
Plats 1 – Operakällaren
Operakällaren är en av Stockholms mest ikoniska och prestigefyllda restauranger, känd för sin rika historia och utsökta mat.
Belägen i anslutning till Kungliga Operan, har den sedan sin öppning 1787 varit en samlingspunkt för både kulturelit och matälskare, där klassiska rätter möter moderna influenser.
Här är varje besök till en minnesvärd upplevelse, oavsett om det handlar om en romantisk middag eller ett affärsmöte.
Det billigaste röda vinet är ett franskt Boissy & Delaygue för 190 kronor.
Hängde du med? Här kommer en sammanfattning över de klassiska krogarna med det dyraste röd husvinet:
- Operakällaren – 190 kronor
- Den Gyldene Freden – 160 kronor
- Prinsen – 150 kronor
- Sturehof & Riche – 145 kronor
- Grodan – 135 kronor
- Tranan & Tennstopet – 130 kronor
- Ulla Winbladh – 120 kronor
- Pelikan – 115 kronor
Läs även: Inflationens bittra eftersmak – chockhöjning på julbord. Dagens PS
ANNONS
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.