Dagens PS

Topplista: Stockholms bästa semla 2023

semla
Vad är det egentligen som gör en semla åtråvärd? Här har vi listat de gräddigaste skapelserna som rankar högst i årets tester. (Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 20 feb. 2023Publicerad: 20 feb. 2023

Det drar ihop sig till Fettisdagen och självklart bjuder vi dig på de tyngsta semlorna som rankat högst i årets tester. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad är det egentligen som gör en semla åtråvärd? Är det själva vetebullen, det lena innanmätet eller den vispade grädden på toppen? Och hur viktigt är egentligen det lilla locket som kröner verket?

Från modest till modern

Frågorna är som vanligt många när Dagens PS ännu gång gör en djupdykning i semlans förlovade land. Tillika en stolt tradition med anor som sträcker sig tillbaka till Gustav Vasas tid, även om både bullarna och fyllningen på den tiden var av enklare snitt.

I dag har den en gång så modesta fastlagsbullen en modern finish som rymmer både havssalt och rostade mandlar. Kanske också ett sting av apelsin om vi ska tro Krogguiden rätt.

På Expressen konstaterar man även att locken på semlorna, som tidigare var runda, numera är trekantiga. Vilken utveckling!

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Så gick testet till

Lagom till fettisdagen har Dagens PS sammanställt resultaten från tre stora semmeltester utförda av Allt om mat/Expressen, Krogguiden och Svenska Dagbladet.

Utifrån ett gräddigt urval på totalt femton semlor har vi sedan funnit semlan som rankar högst i samtliga test. Samtliga semlor har bedömts utifrån en skala mellan 1 till 5, där 5 motsvarar högst betyg.

Mycket har hänt på prispallen sedan förra årets sammanställning, även om flera av tungviktarna fortsatt håller formen.

ANNONS
Semla

En riktigt bra bulle hittar du enligt Allt om mat på Bröd & Salt. (Foto: Bröd & Salt/Instagram)

Stockholms bästa semla 2023

10. Mr Cake

Få har väl missat Roy Fares livsverk Mr Cake, som brukar visa sig på styva linan när det ska bakas semlor. Så även i år om vi ska tro Allt om mat som utnämner Fares semla till testvinnare.

På den här listan räcker poängen dock inte till en topplacering, även om vi litar på att kön kommer ringla lång utanför Mr Cake ändå.
Poäng: 1.6

9. Svedjan

Ny på den här listan, men välkänd i bagarsvängen är Svedjan på Södermalm i Stockholm, som med sin semla tycks vara något av en vattendelare.

Åtminstone när det kommer till själva bullen som Svenska Dagbladet och Krogguiden finner både “degig” och “fluffig. En niondeplats på den här listan blir det icke desto mindre.
Poäng: 1.8

8. Thelins 

ANNONS

På Thelins har det knådats deg sedan 1900-talets början, vilket gör kedjan till något av en klassiker. Likväl räcker deras semla inte hela vägen fram för Allt om mat, även om de berömmer bakverkets generösa storlek.

Snäppet mer positiva är Svenska Dagbladet som uppskattar crunchet i mandelmassan, vilket resulterar i en åttondeplats på den här listan.
Poäng: 2.0

7. Bröd & Salt 

Bröd & Salt som brukar vara en kraft att räkna med i dessa sammanhäng får glänsa även i år, med en bulle som Allt om mat utnämner som den bästa i sitt test.

Likväl halkar semlan ned några pinnhål från förra årets tredjeplats. Vad annat kan vi säga än att konkurrensen är stenhård!
Poäng: 2.1

6.  Fabrique Stenugnsbageri

Stenugnsbagerier är en konstform som inte kan skojas bort i semmelsammanhang, vilket gör att årets semla från Fabrique, går hem både hos Svenskan och Allt om Mat och seglar in på en sjundeplats i den här sammanställningen. Bra där!
Poäng: 2.4

5. Bullar & Bröd

Semlan från Bullar & Bröd väcker nostalgi hos Krogguiden som ger den saftiga fettisdagsbullen ett bra betyg.

ANNONS

Även Svenska Dagbladet går igång, trots att semlan vid en första anblick ser en smula “blek” ut.  Blek eller ej, rullar semlan likväl in på en femteplats.
Poäng: 2.55

4. Robin Delselius

Robin Delselius är bagarsonen som numera står på egna ben och det gör han med den äran.

Både Svenska Dagbladet och Allt om mat berömmer årets semla som enligt uppgift känns både “lyxig” och “krämig”. Bra jobbat Robin!
Poäng: 2.66

Semla

En fortsatt hajpad semla hos en lika hajpad brorsa, finner du på Rörstrandsgatan. (Foto: Lillebrors Bageri/Instagram)

3. Tössebageriet

Spänningen stiger ju närmre toppen på gräddhyllan vi kommer. Och visst är det klassikern Tösse som döljer sig på tredjeplats. Ett uppsving från förra året då Tösses semla erhöll en fjärdeplats på den här listan.

Samtidigt ett mycket gott betyg för “en klassisk semla”, trots att alla eventuella överraskningsmoment enligt Krogguiden uteblivit. Asch då!
Poäng: 2.91

2. Lillebrors Bageri 

ANNONS

Ett rejält avancemang från förra året står allas vår hajpade brorsa Lillebrors Bageri för, som svingat sig upp till toppen från en femteplats.

Riktigt populär är han dessutom och erhåller goda vitsord från samtliga testpaneler, som går igång på såväl “crunch” som sälta.
Poäng: 3.51

Semla

En solklar vinnare även i år är Ritorno. (Foto: Ritorno/Instagram)

1. Ritorno

Javisst är det förra årets vinnare Ritorno som än en gång visar var fastlagsbullen ska stå.

Här finns både innanmätet i form av “en knäckig mandelmassa med sting” och grädden att backa upp det med, som säger oss att det är vid Vasaparken det händer även i år. Grattis säger vi!
Poäng: 3.71

Fakta semla

Semlan går under benämningen fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg och förekommer även utanför Sveriges gränser.

Fettisdagen, även kallad fastlagsdagen, är från början en kristen tradition och upptakten till den fyrtio dagar långa fastan.

ANNONS

Med en fet tisdag syftar man helt enkelt till all fet mat som en gång skulle komma att ätas före fastan.

Vill du ta del av fler nyheter som rör mat och vin? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Veckans rätt: Boeuf bourguignon med potatispuré

Läs även: Video: Boeuf bourguignon och tips på elegant rödvin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]