Dagens PS

Tina upp januari med en Irish Coffee

Irish Coffee
Irish Coffee är kaffedrinkarnas moder och firas årligen den 25 januari. (Foto: ProPR)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 24 jan. 2023Publicerad: 24 jan. 2023

Få saker tinar upp en frusen januarisjäl som en välgjord Irish Coffee. Och tänk att denna kaffedrinkarnas moder också har en alldeles egen dag. Det måste förstås firas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Mat & Vin

VIDEO: Billigaste vin hittas på Arlanda

10 nov. 2024

Irish Coffee är den varma drinken som under den senaste åttio åren gjort kaffe på maten lite festligare.

De som vet menar att den populära kaffedrinken såg dagens ljus under en sen vinternatt på Irland, då ett passagerarflyg med destination New York lämnade irländska Foynes.

Välbehövlig styrketår

Legenden säger dock att just denna flight kort därpå kom att avbrytas då väderförhållandena på Atlanten snabbt försämrades.

Ett Morse-meddelande skickades då till Foynes kontrolltorn för att informera flygplatsen om planets återkomst, under vilket kaptenen samtidigt uppmanade dem att förbereda en styrketår till de oroliga och huttrande passagerarna.

Något som kocken Joe Sheridan genast tog fasta på genom att tillsätta en skvätt irländsk whiskey i kaffet och sedan toppa kalaset med lättvispad grädde.

Resten är som vi brukar säga historia och Irish Coffee numera en världsberömd kaffedrink som årligen firas den 25 januari. Eftersom Dagens PS sällan går miste om något att fira bjuder vi på ett recept på denna tidlösa klassiker här.

ANNONS

Senaste nytt

Irish Coffee

Recept för ett glas

ANNONS

Ingredienser: 

4 centiliter Tullamore D.E.W. eller annan irländsk whiskey

2 teskedar brunt farinsocker

1 ½ deciliter nybryggt, starkt kaffe

Lätt vispad grädde

Så här gör du: 

1. Värm glaset du ska servera drinken i. Tillsätt farinsockret och häll på whiskyn.

2. Tillsätt varmt och nybryggt kaffe. Rör om ordentligt så att sockret löser upp sig.

2. Toppa försiktigt med lätt vispad grädden.

ANNONS

Tips! Om du försiktigt häller grädden över baksidan på en sked så lägger den sig som ett vackert lock över kaffet.

3. Pudra lite kakao på toppen och njut!

Vill du läsa mer om krogar, mat och vin? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Topplistan: Stockholms tio bästa klassiska krogar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS