Sparris hör både våren och påsken till. Här serverar vi den tillsammans med en len kräm på svartrot och en klick laxrom på toppen. En sinnlig kombo som vi mer än gärna matchar upp med ett glas bubbel.
Till helgen: Vit sparris med svartrotskräm och laxrom
Mest läst i kategorin
Vad kan vara mer vårlikt än vit sparris? Här tillagad efter ett recept av matentreprenören Gunnar Frykfors, som är en fena på hälsosam matlagning som vi kan äta med gott samvete.
På menyn står vit sparris som serveras med svartrotskräm och laxrom och toppas med friterad panko och salvia.
För en påsk med guldkant unnar vi oss ett glas La Chouette de Champillon Blanc de Noirs till. Låt helgen börja!
Vit sparris med svartrotskräm och laxrom
Ingredienser:
Recept för fyra personer
4 stycken vita sparrisar AA-kvalitet
200 gram svartrot
1,5 deciliter grädde
1 citron
100 gram smör, varav hälften brynt och hälften till krämen
16 stycken salviablad
4 deciliter rapsolja
1 matsked tryffelolja
1 deciliter panko
4 dillkvistar till garnering
50 gram laxrom
Salt
Så här gör du:
1. Börja med att skala sparrisen och skär av den understa delen som kan vara lite hård och trådig.
2. Koka sparrisen i välsaltat vatten under 3-5 minuter beroende på storlek. Den ska bli mjuk utan att förlora sin spänst.
3. Ta bort det kokande vattnet och kyl med lite kallt vatten så att sparrisen inte fortsätter att tillagas.
4. Så till svartrötterna som kan vara lite klibbiga, använd därför gärna handskar när du skalar och putsar dem. Lägg dem sedan i kallt vatten så att de inte mörknar.
5. Skär svartrötterna i mindre bitar och koka tillsammans med grädde och juicen från en halv citron. Koka tills de är mjuka och grädden har tjocknat lite.
6. Mixa med en stavmixer tills du får en kräm med jämn och fin konsistens. Tillsätt 50 gram smör och salta efter smak.
7. Stek det resterande smöret tills det får en gyllenbrun färg. Värm rapsoljan till 170 grader och fritera sedan salvian under omrörning i ungefär 1 minut.
8. Stek/fritera pankon i resterande rapsolja tills den får en gyllenbrun färg. Lägg den därefter på papper och låt överflödig olja rinna av. Smaksätt med tryffelolja och salt efter smak.
9. Servera sparrisen med svartrotskräm och laxrom. Toppa med panko och salvia och ringla över några droppar tryffelolja. Smaklig spis!
I glaset
La Chouette de Champillon Blanc de Noirs
Ursprung: Frankrike, Champagne
Artikelnummer SB: 77366
Pris: 296 kronor
Smak och doft: Det är bara påsk en gång om året. La Chouette de Champillon Blanc de Noirs är ett säkert kort på vinhyllan som återkommande hyllats i flera tester.
Fruktig och frisk smak med toner av gula äpplen och grapefrukt gör det till en champagne som smälter in fint på påskbordet och smakar fint till sparris och andra primörer.
Vill du ta del av fler mat- och vintips? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Relaterade artiklar:
Veckans vintips: Vinerna som tickar alla boxar
Veckans vintips: Viner för vårfirare och primörer
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.