Ännu en vecka till ända med snöstorm och tillhörande busskaos i sina spår. Nu varvar vi ned med en härlig pasta, här i sällskap av musslor och ett friskt vittvin från Piemonte.
Till helgen: Pasta linguine med syrlig blåmusselsås
En krämig pasta sitter som en smäck efter en tung arbetsvecka. Den här veckan bjuder vår eminenta kock och sommelier Raymond Almert på en lyxig variant gjord på blåmusslor med en pigg syra från citron.
I glaset den prisvärda italienaren Demarie Langhe Arneis, och helgen är ännu en gång räddad. Skål!
Pasta linguine med syrlig blåmusselsås, ruccola & citron
Ingredienser:
Blåmusselsås
0,5 skivad gul lök
1 skivad vitlöksklyfta
0,5 skivad fänkål
2 deciliter vitt vin
0,5 deciliter deciliter vatten
1 kilogram blåmusslor
2 deciliter syrad grädde
50 gram smör, osaltat
Salt och peppar
Pasta
500 gram pasta linguine
Cirka 4 liter vatten i en stor kastrull
1 stor näve salt
Topping
Ruccola
En klyfta citron
Så här gör du:
1. Börja med att smälta lite av smöret i en gryta. Fräs lök, vitlök och fänkål på låg värme under 4–5 minuter.
2. Höj värmen och slå på vinet. Låt koka under 1–2 minuter. Lägg i blåmusslorna och tillsätt vattnet. Koka upp hastigt under lock tills musslorna öppnat sig. Det brukar ta ungefär 1 minut.
3. Släng de musslor som inte öppnat sig. Lyft ur musslorna och plocka ur köttet. Spara en 10 till 12 stycken med skal till serveringen.
4. Sila av fonden och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt syrad grädde och koka ihop utan lock under cirka 6 minuter. Red av med lite maizena om såsen är för rinnig.
5. Smaka av med salt och peppar och en skvätt citronjuice. Smaken ska vara syrlig. Lägg i blåmusselköttet.
6. Dags att koka pasta! Koka upp rejält med vatten med saltet och lägg i pastan. Koka enligt anvisningar på paketet. Pastan ska vara al dente.
7. Häll av pastan och vänd ihop den med blåmusselsåsen. Toppa med ruccola, citron och några blåmusslor i skal.
Smaklig spis!
Senaste nytt
I glaset
Ursprung: Italien, Piemonte, Langhe
Artikelnummer SB: 78757
Pris: 129 kronor
Smak och doft: Fruktig och stor doft med inslag av persika, aprikos och kamomill. Smaken är i sin tur silkeslen med en fin syra och inslag av mandel och röda bär. Serveras bäst vid 11°c
Vill du läsa mer om mat och vin? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Relaterade artiklar:
Till helgen: Kräftskagen på levain med löjrom
Veckans rätt: Boeuf bourguignon med potatispuré
Till helgen: Sotad tonfisk med nudlar och sojamajjo
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.