Lagom till helgen har det blivit dags att damma av ännu en klassiker. Vi talar förstås om toast skagen, som här trimmats upp med kräftstjärtar och serveras på smörstekt surdegsbröd tillsammans med en pigg riesling.
Till helgen: Kräftskagen på levain med löjrom
Att göra helg behöver inte vara komplicerat. Tvärtom är det de små detaljerna som gör hela skillnaden – som till exempel en kräftstjärt eller en bit levain.
Här bjuder vi tillsammans med kocken och sommelieren Raymond Almert på en lyxig kräftskagen som du enkelt svänger ihop och toppar med löjrom.
En riktigt höjdare som lyfter lite extra när du serverar en fruktig riesling till. I det här fallet en Georg Breuer, Riesling Sauvage från 2021, som tål att smuttas på redan i köket. Hörde vi skål?
Kräftskagen på rostat levainbröd med löjrom
Ingredienser:
200 gram kräftstjärtar
1 deciliter majonnäs, hemlagad eller färdig
Saften av en halv citron
1 matsked hackad dill
Salt & peppar
60 gram löjrom
4 skivor levainbröd
Smör till stekning
Så här gör du:
1. Låt kräftstjärtarna rinna av ordentligt.
2. Blanda samman med majonnäs och citronsaft. Smaka av med dill, salt och peppar.
3. Stek levainskivorna gyllenbruna i en klick smör.
4. Montera din kräftskagen på levainskivorna,
5. Toppa med en klick löjrom och färsk dill. Servera med ett glas Georg Breuer, Riesling Sauvage.
Et voilà! Smaklig spis!
Senaste nytt
I glaset
Georg Breuer, Riesling Sauvage, 2021
Ursprung: Tyskland, Rheingau
Artikelnummer SB: 5899
Pris: 151 kronor
Smak och doft: Fruktig och frisk riesling med inslag av citrus, äpple och päron. Smaken är även den av det fruktigare slaget och bjuder på toner av både äpple och grapefrukt, men även mineraler.
Relaterade artiklar:
Sex vintips som håller dina guilty pleasures vid liv
Veckans rätt: Boeuf bourguignon med potatispuré
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.