Dagens PS

#svenskdryck: Nya taggen för svenska drycker

Svenskdryck
Gotländska druvor från 2021. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 29 mars 2022Publicerad: 29 mars 2022

I en tid då allt fler konsumenter törstar efter svenska drycker, ökar också intresset för att snabbt hitta krogarna som säljer de svenska dropparna. Nu samlar White Guide och Svenska Dryckesakademien krogarna som premierar svensk dryck under den sökbara taggen #svenskdryck, skriver Whiteguide. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Mat & Vin

VIDEO: Billigaste vin hittas på Arlanda

10 nov. 2024

Från och med nu ska det bli enklare för dig som är intresserad av svenska, lokalproducerade drycker att hitta krogarna som fokuserar på svenskproducerad dryck.

Detta med hjälp av den sökbara taggen #svenskdryck. Ett samarbete mellan restaurangguiden White Guide och branschorganisationen Svenska Dryckesakademien som syftar till att lyfta fram svensk dryckeskultur från svenska gårdar och bryggerier.

Dryckesmeny med svensk bas

Till att börja med har tjugo svenska krogar tilldelats taggen, men tanken är att det antalet ska kunna utökas framöver. För att som krögare kunna bli en del av projektet behöver man kunna uppvisa en dryckesmeny som rymmer minst tre kategorier inom svensk dryck.

Däribland sprit, vin, öl, must och cider, men även egna alkoholfria dryckesalternativ. Minst en av de ovan nämnda kategorierna ska också kunna erbjudas från flera leverantörer.

Lyfta dryckesupplevelsen

Som krögare är det framförallt viktigt att förmedla sina kunskaper om respektive dryck till sin gäst. Gärna med hjälp av dryckespaket eller liknande förslag som lyfter dryckesupplevelsen.

Något som redan praktiseras av Stockholmskrogarna Gastrologik och Fotografiska, som numera bär taggen.

För att ytterligare förtydliga taggen har Whiteguide och Svenska Dryckesakademien definierat vad som krävs för att benämna dryck som svensk.

ANNONS

Utifrån de kriterierna framgår det bland annat att öl behöver ha tillverkats på svenskt vatten och svensk malt och vin på svenska druvor. Cider behöver i sin tur bestå till 95 procent av must av från äpple, päron, vatten och smaksättare från Sverige, skriver Whiteguide.

Läs även: Varningen: Det blir färre skivor bacon på din macka

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS