Dagens PS

Svenska Pomologik – riktig cider utan konstigheter

Pomologik
(Bild: Pomologik)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 28 juni 2022Publicerad: 28 juni 2022

Som nordens svar på vindruvan har svenska äpplen en naturlig plats i cidertillverkning. På svenska Pomologik bygger affärsidén på denna fantastiska råvara och resulterar i hantverkscider utöver det vanliga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Cider som dryck har funnits länge, men det är först på senare tid som den gyllene drycken fått sig ett rejält uppsving.

En av uppstickarna på ciderhyllan och ett fräscht alternativ till både öl och vin är Pomologik, hantverkscider gjord på svenska äpplen som fått jäsa och lagras på ekfat.

Bakom varumärket står Johan Sjöstedt som under de senaste femton åren haft en vision om att ta fram om en torr, svensk cider som kan mäta sig internationellt, både med och utan alkohol.

Under 2016 kunde drömmen äntligen ta form på allvar då han började samarbeta med sin nuvarande kompanjon Oskar Palm.

Ett år senare tog de hem segern i SM i Hantverkscider. Resten är som vi brukar säga historia. Ciderrevolutionen är här för att stanna.

Naturlig jäsning och lagring på ekfat

Med fokus på högkvalitativa äppelsorter från Sverige arbetar Pomologik i dag efter samma modell som är bruklig vid högkvalitativ vinproduktion.

Det betyder på ciderspråk inga tillsatser, naturlig jäsning och lagring på både ekfat och ståltank innan drycken buteljeras. Det lämnar en torr cider med vuxen smak som med fördel kan ersätta både öl, vin och mousserande och passar fint till såväl middagskonversationer som mingel.

Utöver cider producerar man även äppelmust och andra drycker gjorda på svenska äpplen. Här tipsar vi om två sorters cider som var och en har sin egen smakpalett och logik. Eller som upphovsmännen själva väljer att formulera det bara är “riktig cider, utan konstigheter”.

ANNONS
Pomologik

(Bild: Systembolaget)

ANNONS

Senaste nytt

Aroma, äpplen som det smakar

Du som söker ett smakrikt och spännande alternativ till mousserande eller vin till mat eller mingel kan med fördel testa Aroma som nu är inne på sin tredje buteljering.

Tillverkad på frukter från Vätterbranten och Bjärehalvön som fått jäsa och därefter lagrats på ståltank är det en cider med mycket karaktär och rik äppelsmak. Kryddor, honung, mandel och apelsinskal därtill lämnar en precis lagom söt dryck som gifter sig fint med fläsk, kyckling och fiskrätter, men även till den lilla ostbiten efter maten.

Tre sorters humle i Hopple

Ett alkoholfritt alternativ som verkligen ger ett mervärde smakmässigt är Hopple. En torr och lätt mousserande torr-humlad hantverkcider gjord på äppelsorterna Elise och Aroma.

Det fina med Hopple är smaken av flera sorters humle som uppnås på samma sätt som vid öltillverkning. Det lämnar en kryddig cider som bär spår av inte mindre än tre humlesorter och smaker av såväl apelsinblommor som mandarin. Och så äpplen förstås.

Matmässigt matchar du gärna Hopple med fisk och skaldjur, men framförallt det asiatiska och koreanska köket. Den lilla aperitifen kommer även den att smaka.

Både Aroma och Hopple ingår i Systembolagets ordinarie sortiment.

ANNONS

Läs även: Fyra roséviner som gör sommaren komplett

Läs även: Veckans röda – det perfekta grillvinet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS