Vinproduktion förknippas som regel med nationer som Frankrike och Italien. Men faktum är att svensk vinindustri just nu är på frammarsch, både när det gäller vitt vin och champagne. En trend som delvis hör ihop med klimatkrisen, skriver Göteborgsposten, GP.
Svensk vinproduktion tjänar på klimatkrisen
Mest läst i kategorin
Sverige är känt för mycket saker. Vinproduktion är troligen inte en av dem. I takt med att klimatförändringarna utmanar de traditionella vinländerna kan Sverige dock komma att bli en uppstickare att räkna med.
I synnerhet som fler somrar av det hetare slaget är att vänta i Europa även framöver. En utveckling som resulterar i extremtorka och förstörda skördar bland de stora vinnationerna.
“Det här kommer att påverka all odling i de områdena. Fortsätter utvecklingen kommer det här successivt flytta till högre breddgrader. Det man ser nu i medelhavsområdet kommer att flytta upp till centrala Europa”, säger Hans Linderholm, professor i Naturgeografi vid Göteborgs universitet till GP.
Druvor för svala klimat
Det är här Sverige kommer in i bilden, med närmare ett fyrtiotal etablerade vinproducenter och fokus på druvor som Solaris och Rondo. Båda druvor som lämpar sig väl för svala klimat, vilket ger blommiga och aromatiska viner med relativt låg alkoholhalt.
Att Sverige är förenligt med vinodling beror delvis på att vi har ett variationsrikt och stabilt klimat. Avsaknaden av en långtgående tradition gör oss också mindre stelbenta och mer flexibla. Både vad gäller tillverkningsprocesser och valet av geografiska områden.
Stigande temperaturer ett hot
Viktigt att komma ihåg är dock att även Sverige i likhet med medelhavsländerna märkt av klimatförändringarna. Om än i mindre skala. Fortsatta framgångar och fungerande skördar förutsätter därför att temperaturerna inte passerar smärtgränsen, menar Linderholm.
“Det är klart att när det börjar bli mer extremt väder, förändringar i tillväxtsäsongen och nederbörden inte kommer som den brukar så påverkar det. Det har man sett är ett jättestort problem för de som odlar vin, säger han till GP.
Det gör att klassiker som champagne inte längre kan tas för givna.
“Det kanske är så att champagne inte är något man kan få tillgång till i framtiden. Men å andra sidan, om det nu går att odla bra druvor till mousserande vin, så kanske vi kommer att ställa om: förr i tiden var det champagne, nu i framtiden är det kanske ”Skåne” som ses som lite festligare”, säger Linderholm.
Läs även: #svenskdryck: Nya taggen för svenska drycker
Läs även: Systembolaget lanserar unik märkning för hållbara val
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.