På en enda dag säljs den i tre miljoner exemplar. Ännu fler tillverkas i de svenska hushållen. Det handlar om Sveriges okända exportvara.
Succén: Sveriges okända exportvara
Mest läst i kategorin
1999 kom beslutet. Sveriges mest populära bakverk skulle få en egen dag.
Sedan dess har vi firat Kanelbullens dag den 4 oktober.
Den är, om vi ska vara lite blågula, en av ganska få svenska specialiteter och dessutom jämnt spridd över hela landet.
På Kanelbullens dag säljs den i sisådär tre miljoner exemplar och än fler bakas i våra hem, så att vi totalt stoppar i oss omkring 8,3 miljoner bullar.
Älskad exportvara
Denna kombination av vetemjöl, smör, jäst, strösocker, salt, ägg, kanel, kardemumma och mjölk eller vatten – med pärlsocker som garnering – har vi även sett till att sprida utanför landets gränser.
Dock har vi fått se den förvanskas eftersom den i flera länder ställs fram på kakfatet med glasyr istället för pärlsocker på.
Hur svensk den än är har den inte varit populär så där jättelänge i Sverige.
Även om den blev omskriven första gången 1867 i Norra Hallands tidning dröjde det till efter andra världskriget och en bit in på 1950-talet innan den blev riktigt folkhemsk, skriver Smaka Sverige.
Senaste nytt
Kanel igen
Kanel är det även i en annan svensk favorit, pepparkakan, som numera till och med erbjuds Nobelpristagarna, både i VIP-loungen på Arlanda och skickas med dem hem.
”Otroligt kul”, tycker Anette och Bettina Kruse som driver Bakeriet i Båstad, som producerar de ädla kakorna till Bjäre nu.
”När pristagarna kommer till Arlanda bjuds de in till VIP-loungen och får svenskt fika där våra pepparkakor ingår”, säger Anette.
Bra för hjärnan
Kanel i bullar och kanel i pepparkakor, i kakorna tillsammans med kardemumma, ingefära och kryddnejlikor.
Nyttigt?
Jodå.
Kanel påverkar vår blodcirkulation och kan sänka både blodsocker och blodfetter samt minska sötsuget, säger experterna.
Den kan enligt American Heart Association även stimulera hjärnan. Inte konstigt att Nobelpristagarna knaprar bullarna och kakorna alltså.
Läs även:
Årets Nobelpris: Nu drar det ihop sig! – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.