Blommor och vin till din äkta hälft i helgen? Då kan det här vara precis vad du behöver.
Studie avslöjar: Hemligheten bakom blommor och vin
Mest läst i kategorin
Att titta på olika blommor medan du dricker vin kan förändra den upplevda smaken av vad som finns i ditt glas. Det framgår av en ny studie skriver The Drinks Business.
I studien försökte forskare ta reda på hur olika blombuketter kan påverka upplevelsen av att dricka vin.
Undersökningen skedde i två etapper där forskarna initialt tog hänsyn till hur olika blomsterarrangemang uppfattades som antingen mer “känsliga” eller mer “robusta” av deltagarna.
Det andra steget syftade till att “verifiera inverkan av visuellt känsliga och robusta blomsterarrangemang på individuell bedömning av viner”.
Vin – en av världens stora smaker
Studien genomfördes av The Secret Vine, Storbritanniens center för vinforskning vid Plumpton College och Campinas Universitet i Brasilien, med forskaren Dr Heber Rodrigues i täten.
Dr Heber Rodrigues, “Vin är en av världens stora sensoriska upplevelser, och den här nya forskningen hjälper till att avslöja att det sensoriska sträcker sig till den övergripande miljön, inte bara det som finns i vinglas, säger Dr Heber Rodrigues, huvudansvarig.
Liksom vin är blommor berusande, suggestiva, vackra att se på och ofta mycket parfymerade, men det är fortfarande förvånande att se vilken kraftfull effekt vackra blommor kan ha på vår uppfattning om vin.
Dr Heber Rodrigues
Senaste nytt
Fick välja mellan känslig eller robust
41 frivilliga personer deltog i studien och fick betygsätta åtta blomsterarrangemang som antingen “känsliga” eller “robusta” baserat på färgen på de olika blommorna.
Därefter fick deltagarna prova två viner i blindo, utvalda av en panel av vinproffs, medan de satt bredvid de olika blomsterarrangemangen.
De två vinerna som valdes ut för studien var en “känslig” Pinot Noir från Australien och en Tannat från Uruguay, som studien beskrev som ett “vin känt för sin robusta karaktär”.
Blommorna påverkade smakupplevelsen
Varje deltagare fick betygsätta vinet på en skala från delikat (0) till robust (10) och beskriva vinet.
Båda vinerna uppfattades som mer känsliga när de smakades i närvaro av det “känsliga” blomsterarrangemanget, jämfört med det mer “robusta” arrangemanget eller inga blommor alls.
Att välja både blommor och vin med omsorg har följaktligen en poäng.
Vill du läsa mer om mat och dryck? Så här enkelt kan du ta del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Relaterade artiklar:
Kultviner från Napa Valley under klubban
Fem vingårdar på Kanarieöarna att besöka i höst