Dagens PS

Sommelierens svar på kroggästens 5 vanligaste frågor

sommelier
Vilka vinfrågor brukar du ställa på krogen? (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 02 apr. 2022Publicerad: 02 apr. 2022

Vilka frågor ställer du helst till sommelieren på krogen, men framförallt vad hoppas du på för svar? Här 5 vanliga frågor som krogens vinväktare återkommande får, enligt en sammanställning som gjorts av The Wall Street Journal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Har du några viner under 500 kronor? Kan du rekommendera en bra Pinot Noir som funkar till både kött och fisk? Att arbeta som sommelier kan säkert framstå som en fråga om tycke och smak, men är i själva verket ett yrke som kräver kunskap, taktkänsla och ett stort mått av diplomati.

Något som visade sig när The Wall Street Journal nyligen bad några sommelierer dela med sig av de vanligast förekommande vinfrågorna och vad de brukar svara sina gäster.

1. Vad är bra på vinlistan?

En lika bred som återkommande fråga, enligt Rick Arline dryckesansvarig på Girl & the Goat i Chicago. Den kan dock vara svår för vilken krögare som helst att besvara, oavsett om man sitter på femtio eller tvåhundrafemtio riktigt fina flaskor.

Av det skälet brukar Arline att svara att “allt är bra” och ingår i vinlistan av en anledning, för att sedan följa upp med några egna frågor som ger honom en bild av vilka viner gästen skulle uppskatta.

Han brukar även föreslå sin gäst ett lättare rosévin eller mousserande medan de överväger sina alternativ.

ANNONS

Senaste nytt

2. Vilket är ditt favoritvin?

I en oändligt stor vinvärld kan det vara knepigt för en passionerad sommelier att välja ut en enda favorit. Att däremot bli tillfrågad om en rekommendation är desto lättare. Det säger Amanda Fraga, dryckeschef på Genuine Hospitality Group i Miami, USA, till The Wall Street Journal.

Av det skälet brukar hon försöka tipsa sina gäster om vilken druva hon för tillfället föredrar och samtidigt berätta en anekdot som anknyter till vinet. Till exempel vilken kändis som dricker eller promotar det.

ANNONS

På samma tema kan sommelieren också få frågor som rör deras personliga åsikt om vinet som gästen precis valt. Något som kan lämna en krögare i en prekär sits. Ett bra sätt att kringgå det kan enligt Erik Liedholm, vinchef för restauranggruppen John Howie i Seattle vara att avböja att svara. Man kan även göra det bästa av situationen och erbjuda sig att lufta eller kyla ned vinet i fråga.

3. Har du en Montrachet för 750 kronor?

Om och när en gäst har ett väldigt dyrt vin som referenspunkt, till exempel Montrachet som kostar tusentals dollar och samtidigt vill att det ska ligga i 700-kronorsklassen blir det extra viktigt för sommelieren att stämma av vad gästen egentligen vill.

Det säger André Compeyre, chefsommelier på Aldo Sohm Wine Bar i New York, som menar att det oftast betyder att gästen är på jakt efter ett mycket billigare vin som till exempel Chassagne-Montrachet.

Det kan också var en fråga av mer utmanande karaktär som gästen ställer utan att någosin ha smakat vinet. Om så är fallet brukar Compeyre berätta mer om vinet och druvan som i det här fallet är Chardonnay,  för att sedan leda in gästen på mer prisvänliga alternativ, skriver The Wall Street Journal.

4. Har du något orange vin?

Frågor som rör orangeviner har enligt den Brooklyn-baserade sommelieren Lee Campbell en tendens att handla mer om vad man borde snarare än vad man faktiskt föredrar att dricka. Ett fenomen som troligen kan appliceras på de flesta dryckestrender.

Som rutinerad sommelier har hon således ingenting emot orangevin, bara kring den trendfixering som uppstår kring vissa viner, säger hon till The Wall Street Journal.

5. Har du några viner utan sulfiter?

ANNONS

Det råder flera missuppfattningar om just sulfiter i vinsammanhang. Det många inte känner till är att sulfiter är en naturlig biprodukt av jäsning. Något som June Rodil, VD för restauranggruppen Goodnight Hospitality  i Houston, Texas försiktigt brukar upplysa sina gäster om. Dock utan att föreläsa.

I likhet med sina kollegor tycker hon också att det är viktigt att ta gå till botten med om kunden verkligen önskar ett vin med låga nivåer av sulfiter, till exempel ett naturvin.

Om så är fallet brukar hon som regel föreslå ett vin från Loiredalen i Frankrike. En region som hyser ett stort antal naturliga vinproducenter och erbjuder viner i alla färger och prisnivåer.

Läs även: Wagyu: Allt du behöver veta om världens lyxigaste biff

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]