Varje sommar har sin låt, sin drink och – naturligtvis – sin glass. Och om tidigare somrar handlade om att hitta den perfekta vaniljsmaken, är 2024 en tid för att utforska något mycket mer äventyrligt.
Sommarens trendigaste glass
Mest läst i kategorin
Smakerna som toppar listorna i år är allt annat än traditionella, och glassälskare över hela världen är redo att ge sig ut på en smakresa.
Men vilka smaker sticker egentligen ut mest i den innovativa glassdjungel som kallas Manhattan?
Det har Bloomberg tagit reda på.
Glass med smak av saltad äggula?
Nicholas Morgenstern är grundare av Morgenstern’s Finest Ice Cream i New York. Han har länge varit känd för sina innovativa tolkningar av klassiska smaker som Madagaskar vanilj.
Men den här sommaren är det ananas och saltad äggula-glass samt och yuzu och vallmofrö-glass som lockar fram köerna längs Manhattan.
Han noterar att människor är mer öppna för att prova nya och exotiska smaker än någonsin tidigare.
Senaste nytt
Smaker från Asien & Afrika
På den andra sidan av staden finns Sundaes Best. Där märker kocken Mike Sim att efterfrågan på sydkoreanska smaker som hwachae (koreansk vattenmelonbål) och honung makgeolli (risvin) bara växer.
“Vi hade aldrig kunnat förutse att så många skulle lockas av dessa smaker,” säger han.
Det verkar helt enkelt som den globala fascinationen för koreansk kultur, från K-pop till K-beauty, nu också sträcker sig till glassvärlden.
Längre söderut, i Maryland, har Ndidiamaka Agu på Shuga X Ice skapat en uppståndelse med sin afrikanskinspirerade glass.
Hennes smaker inkluderar bland annat “Gbas Gbos” – en kryddig chokladglass med chili och “Tea and Bread”, en söt och krämig skapelse.
Dessa smaker, inspirerade av hennes barndomsminnen från Nigeria, har snabbt blivit favoriter bland lokalbefolkningen.
“Det handlar om att föra tillbaka smaker som väcker minnen för vissa, och för andra erbjuder något helt nytt,” förklarar Agu.
Se även:
När sött mötte woke – framgångssagan Ben & Jerrys. Dagens PS
Topplistan: Stockholms bästa glass. Dagens PS
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.