Lite av varje. Absolut. Smörgåstårtan är som ett smörgåsbord. Men så har den också vandrat ut i världen som ”smorgastarta” och ”smorgasbord”.
Smörgåstårtan – ett riktigt smörgåsbord
Mest läst i kategorin
Under första halvåret 2024 kom det en (1) patentansökan till PRV från Jämtlands län. En av 1 139 totalt i landet.
Hade det kommit en från länet 1965 hade den antagligen haft Östersund som postadress. Och Gunnar Sjödahl som avsändare.
Det var han som utvecklade smörgåstårtan, som vi känner den. Gunnar Sjödahl jobbade som konditor på Hallmans i Härnösand. Där började han experimentera med fyllning på smörgåsar och landgångar.
”Vi gjorde mycket snittar och landgångar till högtider och begravningar. Jag började fundera om det inte skulle gå att göra som en riktig tårta med fyllning emellan”, berättade han för Tidningen Härjedalen.
Testade på frun
Utbudet av mejerivaror var inte så imponerande, så Gunnar testade mest med majonnäs, leverpastej och kaviar. Fru Lilian fick vara testpilot.
Paret flyttade till Östersund, Gunnar fick jobb på Wedemarks konditori och utvecklade idén ytterligare.
Hur det gick hem hos kunderna?
Inte alls, faktiskt.
Tvärnit. Ingen ville köpa Gunnars smörgåstårta.
Enda sättet att få någon att våga var att skära den i bitar redan på kondiset och sälja bitarna.
Senaste nytt
Spridit flest och mest
Den vägen tog man sig till succé. När kunderna väl smakat, kom de tillbaka och köpte en hel tårta.
Gunnar Sjödahl, förutom konditor även pingstvän, anses därmed vara den person som gjort mest för smörgåstårtans spridning i Sverige.
Man uppskattar – på smorgastartor.se – att Gunnar under sin karriär låg bakom 400 000 smörgåstårtor.
Originalreceptet?
Det kan du fortfarande avnjuta på Prästgatan 27 i Östersund, där Wedemarks ligger.
Men faktum är att vi måste rycka lite av äran från Gunnar Sjödahls av degknådande så välväxta axlar.Det finns en lång tradition i Sverige av smörgåsar som hela måltider.
Landgången var dess första utlöpare, men redan på 1940-talet började ordet ”tårta” användas i samband med smörgåsar.
Först? Njae…
1951 kom det första receptet på smörgåstårta, skriver NE, och då i ”Vår kokbok” utgiven av Kooperativa förbundet.
Men även Nationalencyklopedin kan ha fel och har det i det här fallet.
Redan 1940 i då färska ”Stora kokboken” nämner Edith Jonsson och Britta Hallman-Haggren ordet ”sandwichtårta”, det då gängse ordet för en finare förrätts- eller supésmörgås.
…för det var här 17 år tidigare
Faktum är att ordet ”smörgåstårta” förekom första gången i Söderhamns tidning 6 oktober 1934 och första annonsen där man erbjöd ett lämpligt bröd till smörgåstårta var införd av Stockholmsbagaren i DN 30 maj 1945.
Signaturen Jochum i SvD, John Sjöstrand, drog också en lans för rätten men virrade till det genom att kalla tårtan för ”Jönköpingstårta”.
1953 kom Ica-förlagets receptbok ”Smörgåsen” med 13 olika typer av smörgåstårtor – bland dem en med fruktsmak, schacktårta, lakto-vegetarisk smörgåstårta och frisksportartårta.
Svensk – på riktigt
Däremot håller – för en gångs skull – påståendet att något i matväg faktiskt är svenskt från början.
Smörgåstårtan är det, men har ynglat av sig utomlands, dels som prickbefriad ”smorgastarta”, men även mer styltigt som ”Swedish sandwich layer cake”.
Så sent som 8 juli i år fick Irish Times läsare ta del av ett recept på en dylik.
En mer handfast variant av smörgås är 50- och 60-talens ”dra-åt-helvete-smörgås”.
Den serverades fram på nattkröken när man hade gäster, som en liten vickning – och underförstått när gästerna skulle förstå att det var dags att dra på sig rocken eller kappan och bege sig hemåt.
”En öppning för att gå hem”
Om vickningen avslutar festen ”kan bero på hur den serveras”, meddelar Wikibooks etikettbok.
”Om den består av fingermat som varm korv eller smörgåsar (dra-åt-helvete-smörgåsar), så kan det vara en öppning för att gå hem”.
Till sist:
Eftersom det är Sverige vi befinner oss i, har naturligtvis även smörgåstårtan en egen dag. Det är den 13 november. Du kanske gissar rätt – det är Gunnar Sjödahls födelsedag.
Hur den ska firas behöver vi väl inte ens gå in på…
Läs mer:
Falukorvens väg upp ur gruvan – och ner i grytan. Dagens PS
Här finns världens hemligaste pasta. Dagens PS
En prinsessa, en psalm och en raggarburgare. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.