Dagens PS

Skattesmäll på 4,7 miljarder för vinjätte i exil

Att deklarera under falskt namn kan få konsekvenser även för de som lever i exil. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 11 okt. 2022Publicerad: 11 okt. 2022

Efter att ha lämnat in skattedeklarationer i olika namn under flera år hann sanningen till slut ikapp den franske miljardär och vinhandlare som nu står inför en rejäl skattesmäll på 416 miljoner dollar, motsvarande 4,7 miljarder kronor. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att fiffla med restskatten kan få konsekvenser, även om de ibland låter vänta på sig. Det blev den franske miljardären Pierre Castel, 95, varse om sedan schweiziska myndigheter nyligen synade hans mångåriga bluff och anmodade honom att återbetala hundratals miljoner dollar, skriver Bloomberg.

I skatteexil sedan 1981

Castel som gjort sig både ett namn och en förmögenhet på den globala vinbutikskedjan Nicolas ska enligt domstolsbeslutet medvetet ha dolt sin identitet under flera decennier. Rent praktiskt innebär det att affärsmannen mellan åren 1982 och 1994 har lämnat in sina skattedeklarationer i flera olika namn.

Förmögenheten ska Castel ha placerat i ett antal företag och stiftelser, samtidigt som han gradvis förflyttat sitt ägarskap i Nicolas till en stiftelse i Liechtenstein.

Till Schweiz flyttade Castel under 1981, vilket blev startskottet för såväl hans skatteexil som förmögenhet.

Avsaknad av användbara dokument

Att något var i görningen fick Schweiziska myndigheter upp ögonen för redan för fem år sedan. En undersökning inleddes då sedan det stod klart att Castel de facto var förgrundsfiguren för ett dryckesimperium som inte alls tagits upp i deklarationen.

Castels företrädare erkände vid det tillfället att delar av miljardärens inkomst och förmögenhet hade utelämnats i deklarationen av praktiska skäl. Något som då förklarades med en avsaknad av “användbara” dokument.

Skattesmäll på 4,7 miljarder kronor

ANNONS

På ett liknande sätt har frågetecknen varit många under nuvarande förhandlingar sedan myndigheterna har haft svårt att försökt styrka om och hur Castel kontrollerat bolaget och i vilka bolag vinsten fördelats.

Enligt nuvarande domstolsförhandlingar har Castel nu 30 dagar på sig att överklaga rättens återbetalningskrav på 416 miljoner dollar, motsvarande 4,7 miljarder kronor i restskatt, rapporterar  Bloomberg.

Läs även: Linus Dunkers åtalas för grovt skattebrott

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS