Ambitiösa, breda, seriösa och relevanta över tid. Vill du veta mer om vin? Här är fem vinböcker du inte vill vara utan.
Sex böcker – och allt du behöver veta om vin
Mest läst i kategorin
Stora vinböcker är som goda viner. De håller över tid och lever vidare.
Den sammanfattningen kommer från Wall Street Journals vinkrönikör Lettie Teague.
I en ny krönika presenterar hon de fem böcker hon lutar sig emot när det gäller vin och berättar vad som gör dem oumbärliga. Det betyget gäller även en nykomling i hyllan med vinböcker, som Teague rekommenderar.
“The Oxford Companion to Wine”
“The Oxford Companion to Wine” av den brittiske vinskribenten Jancis Robinson och en armé av bidragsgivare, publicerades första gången 1994.
Hundratusentals exemplar av denna mycket hyllade bok har sålts och senare i år kommer en femte upplaga av verket.
”Den noggranna forskningen skiljer verkligen denna volym åt. Alfabetiserad för enkel tillgänglighet och regelbundet uppdaterad, “Companion” har varit min guide i decennier nu. När jag vill veta den exakta definitionen av diacetyl (den “smöriga” aromen som tillskrivs Chardonnay) eller när effekterna av phylloxera, den berömda destruktiva vingårdsätande lusen, först upptäcktes i Europa (1863, i Frankrike), vet jag att jag hittar den i “The Oxford Companion to Wine”, skriver Teague.
“Wine Grapes”
”Även om “The Oxford Companion” identifierar och definierar många av världens druvor, överträffas denna bok i detta avseende av den verkligt gigantiska “Wine Grapes”, skriver Teague.
Denna 1 280 (!) sidor stora bok publicerades 2012 och listar tusentals druvor i exakta beskrivningar.
”Listade på dess sidor är druvor som jag aldrig visste existerade men nu, på något sätt, inte kan glömma. Molette, till exempel, låter som en fransk poet men är faktiskt en “mindre och ganska neutral vinstock som främst används för mousserande viner i Savoie, östra Frankrike,” exemplifierar Teague.
“Napa Valley, Then & Now”
Denna bok av Kelli A White ”är av en storlek och tyngd så imponerande att en vän till mig bokstavligen flämtade vid åsynen av den”, skriver Lettie Teague.
Kelli A White publicerade den själv 2015, när hon var sommelier på restaurang Press i St. Helena, Kalifornien.
Upplagan var så låg som 7 500 exemplar samt 100 läderinbundna exemplar, allt slutsålt för länge sedan och idag endast tillgänglig i form av dyra kopior på olika auktionssajter.
White själv är idag utbildningsdirektör vid vincentret i Meadowood, i kaliforniska St. Helena, och har i en intervju konstaterat att hon inte tänkte skriva en så stor bok.
“Jag skrev helt enkelt tills jag var färdig,” sa hon.
Missa inte: Bortglömd whisky på auktion för fantastibelopp
“Larousse Wine”
”Liksom “The Oxford Companion” är “Larousse Wine” ett verk av många bidragsgivare, många av dem franska.
Till skillnad från “The Companion” är den här boken full av färgfotografi och kartor. Även om, föga förvånande kanske, den största delen ägnas åt Frankrike, erbjuder “Larousse Wine” en hel del om historien, geografin och produktionen av viner över hela världen”, summerar Teague.
Den första franska utgåvan kom 2010, en ny 2016 och den engelska utgåvan av ”Larousse Wine” publicerades 2017, 656 sidor tjock.
“Champagne: The Essential Guide to the Wines, Producers and Terroir of the Iconic Region”
”Inte, fysiskt, en särskilt stor bok; den är bara förpackad som sådan. Dess king size-låda innehåller Liems flitigt detaljerade 320-plus-sidor plus en ramvärdig uppsättning fullfärgskartor över Champagne – reproduktioner av kartor gjorda av den franska förläggaren Louis Larmat på 1940-talet”, berättar Teague inspirerat.
Författaren Peter Liem är så hängiven det franska mousserande vinet att han flyttade till Champagne från New York för nästan 20 år sedan och ”hans kärlek och hans kunskap om regionen är imponerande; hans insikter om dess producenter, från de stora märkena till de små odlarna, djupt undersökta såväl som personliga”, betygsätter Teague.
‘The New French Wine’
En sjätte bok smyger sig in i Teagues lista och det är Jon Bonnés tvådelade nya verk, ”The New French Wine”, ett verk som enligt Wall Street Journals vinskribent ”inte bara (är) vackert designad och fotograferad utan också djupt researchad”.
En volym täcker alla franska vinregioner, den andra porträtterar alla karaktäristiska nya vinproducenter.
Och ”ny” i sammanhanget står inte alltid för yngst utan inkluderar i hög grad ”de mest progressiva och framåtsträvande producenterna och metoderna”, påpekar Teague.
Vill du ha fler vintips? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Relaterade artiklar:
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.