Årets globala vinproduktion var den sämsta på över 60 år – detta beror framför allt på extrema väderförhållanden som frost och skyfall.
Kris för vin – sämsta året sedan 1961
2023 närmar sig sitt slut och nu kan den internationella branschorganisationen OIV konstatera att året var det sämsta sedan 1961 för den globala vinproduktionen.
244,1 miljoner hektoliter vin producerades i år – vilket är en minskning med 7 procent jämfört med 2022.
Framför allt är det vingårdarna i Grekland, Italien och Spanien som drabbats av extremväder, vilket lett till att skördarna drabbats av mögel och torka.
Även produktionen i Australien, Argentina, Chile, Sydafrika och Brasilien var märkbart påverkade av ogynnsamma väderförhållanden under året.
Det enda land på det södra halvklotet som hade en produktionsnivå över sitt femåriga genomsnitt var Nya Zeeland.
Även vingårdarna i USA, Tyskland Portugal och Rumänien upplevde gynnsamma klimatförhållanden som resulterade i volymer som i vissa fall var över genomsnittet.
Läs även:
Detaljen som får vinet att smaka bäst
Känner du skillnad på dyrt eller billigt vin?
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.