Väljer du ditt vin efter etiketten? Då kanske du någon gång har undrat hur du ska tyda allt det finstilta. Här går vi igenom vad som egentligen står på vinetiketten och varför det är bra att veta.
Så tyder du vinetiketten
Vinetiketter är något av en konstform, som delvis kompliceras av att alla länder har sina egna traditioner när det gäller etikettens utformning och vilka uppgifter som ska finnas med.
Vissa element är dock så pass ofta förekommande att vi tillsammans med Wall Street Journals vinkrönikör Lettie Teague vågar generalisera en skvätt.
Här följer därför en förenklad genomgång av etiketten på en flaska Pétalos 2019 från Spanien.
1. Årgång
På många vinflaskor hittar du ett årtal på flaskans framsida. I det här fallet döljer sig den informationen på etikettens baksida och avslöjar att Pétalos är en produkt av 2019 års skörd. Om en vinetikett anger en årgång bör vinet även ha en ursprungsbeteckning. Mer om det kan du läsa under “Ort”.
2. Producent
I många fall kan namnet på vinproducenten vara detsamma som egendomen vinet kommer från. För att ytterligare komplicera saken kan det även vara namnet på vinet.
På vår etikett hänvisar texten “Descendientes de J. Palacios” till Álvaro Palacios och Ricardo Perez, son och barnbarn till odlaren Jose Palacios som grundat vingården.
3. Namn
Att namnge ett vin är inte obligatoriskt i alla vinregioner. Vårt vin heter dock “Pétalos”, vilket betyder på svenska betyder “kronblad av en blomma”. Det är också förhållandevis enkelt utifrån just den här etiketten att förstå att “Pétalos” är namnet på vinet.
4. Ort
På vår etikett är “Bierzo” namnet på “Pétalos” denominación de origen, alias ursprungsbeteckning, eller lagliga ortnamn. Med det avses orten där druvorna odlades fram och vinet producerades.
Det är följaktligen information som garanterar dig som konsument att vinet stammar från Bierzo, en region sydost om Galicien i Spanien, skriver The Wall Street Journal.
5. Druva
Druvor kan vara svåra att få grepp om eftersom de är många till antalet. Ibland även svåruttalade. “Pétalos” är ett rött vin som till större delen är gjort på druvan Mencía. Det framgår dock inte av etiketten.
Det beror delvis på att europeiska viner inte är tvingade enligt lag att ange namnet på druvan. Att namnet på druvan inte står med kan även handla om att vinet är gjort på flera druvsorter.
6. Ursprung
Bland det enklaste att förstå på de flesta vinetiketter är informationen som återfinns längst ned på “Pétalos” framsida. Där läser du tydligt “Product of Spain”. Ett lagstadgat etikettinslag som talar om att vinet kommer från Spanien.
7. Importör
På “Pétalos” hittar du importören Rare Wine Co på baksidan. Även här finns det regler att följa i olika regioner. Ett vin som producerats utanför USA:s gränser måste till exempel lista sin importör. Andra inte, men vanligt är ändå att importören anges på vinets etikett.
Vissa av dessa är så pass etablerade att de anges på framsidan av flaskan, medan andra döljer sig på etikettens baksida.
Tips! Om du är väldigt intresserad av vin har du garanterat redan några favoriter. Kanske också importörer som du uppskattar lite extra. Lägg dem på minnet, så kanske du hittar fler, liknade viner.
“Pétalos” är en del av Systembolagets beställningssortiment.
Läs även: Därför ska du dekantera ditt vin – frågor och svar
Läs även: Smarta vinkylar för moderna vinsamlare
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.