Det anses inte alltid positivt att lägga locket på. Den här gången är det det. Att koka maten med lock på kastrullen är ett av de drag svenskarna tar till för att minska elräkningen.
Vi lägger inte bara locket på utan vi har också färre bullar i ugnen. Detta inte apropå gårdens besked att barnafödandet sjunker utan istället med anledning av de höga elräkningar som får oss att ändra våra vanor.
Så sparar svenskarna el i köket
Mest läst i kategorin
För ändrar oss gör vi när det gäller våra köksvanor. I en ny undersökning tyska matkasseföretaget Hellofresh låtit Yougov göra, säger 69 procent av de svarande att de under det senaste året reflekterat över sin elförbrukning i köket.
Mat för flera dagar
Många har inte nöjt sig med det. 27 procent försöker se till att laga flera mål mat samtidigt så att det räcker flera dagar.
Mest frekventa är storkoken hos familjer med yngre barn där 37 procent ägnar sig åt sådant i köket.
Dessutom använder vi – eller i vart fall 23 procent av oss – ugnen mer sällan nu och 22 procent av oss lagar mat under lock för att det ska gå snabbare och därmed förbruka mindre el.
17 procent gör sig till och med besväret att ta fram vattenkokaren och förkoka vattnet innan det hamnar i en kastrull på spisen.
“Fått oss att reflektera”
“Höga elräkningar har fått svenskarna att reflektera över sina beteenden, inte bara när det gäller matval, utan också hur de tillagar maten. Att fundera och förändra sina vanor behöver inte göra matlagningen tråkig, tvärtom. Det finns mycket att vinna på att vara medveten”, är de uppmuntrande orden från Hellofreshs gastronomiska chef, Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan.
Läs även: Pensionären har 12 grader i vardagsrummet för att spara
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.