Att drabbas av huvudvärk efter ett eller ett par glas vin är relativt vanligt. Men vad beror det egentligen på och framförallt, kan det undvikas? Här är några av förklaringarna bakom vin och betongkeps, tillsammans med tre tips som kan lindra symtomen.
Så slipper du huvudvärk dagen efter – tre tips
Vin är en njutning som borde förknippas med god mat, resor och glada tillställning, men lika ofta associeras med huvudvärk eller än värre migrän dagen efter. En mindre angenäm konsekvens som givetvis kan härledas till den mängd alkohol som konsumeras, men även har sina kemiska förklaringar.
Två av dem är sulfit och histamin som båda är vanligt förekommande inom vintillverkning och har en förmåga att utlösa såväl allergiska reaktioner som huvudvärk, skriver Systembolaget.
Naturligt ämne i kroppen
Histaminer är ett naturligt ämne i kroppen som också finns i livsmedel som jordgubbar, skaldjur och tomat för att nämna några. Histamin förekommer också i nästintill alla viner. Särskilt då röda, som lagrats länge på fat.
Att ta upp histaminet kan för känsliga personer resultera i exempelvis rodnad eller värk. Reaktioner som kan utlösas av vinet i sig, eller kombinationen av vin och en histaminrik maträtt. Ett bra exempel på en sådan kombo är klassikern räkor och vitt vin.
Senaste nytt
Sulfiter för hållbarhet
Sulfiter används i sin tur för att säkerställa vinets hållbarhet och är i egenskap av tillsats mindre förekommande i ekologiska viner. Sulfiter påverkar främst känsliga personer, som till exempel astmatiker, och kan i sämsta fall ge symtom som andnöd.
Detsamma gäller för färgämnen som är en vanlig tillsats i bland annat starkvin och likör, men inte används lika ofta i ekologiska viner.
Tanniner och fatlagring
Till detta kommer tanniner, som enkelt förklarat sitter i vindruvans skal. Tanniner tillsammans med lagring på fat är det som gör vinet mer eller mindre strävt till sin karaktär. Det är också en av de vanligaste orsakerna till att huvudet värker dagen efter.
Särskilt om du njutit av ett kraftfullt, rött vin som generellt sett är rikare på tanniner. Hit hör populära druvor som Shiraz, Cabernet sauvignon, Syrah och Nebbiolo, enligt Systembolaget.
Så hur fortsätter du att njuta av dessa härligheter utan att lida pin dagen efter? Här är tre förebyggande tips.
1. Satsa på ekologiskt
Eftersom ekologiska viner innehåller färre sulfiter kan det vara ett bra val. Särskilt då för dig som vet med dig att du är känslig.
Kanske kan du även utforska naturvinerna, som på senare tid blivit ett mer frekvent inslag på vinhyllan.
2. Se upp för tanninerna
Tanniner förekommer frekvent i kraftfulla rödviner. Vill du vara på säkra sidan undviker du därför druvor som Shiraz och Syrah och satsar på lättare rödviner. Eftersom vitt vin inte är lika rikt på tanniner kan det också vara ett alternativ.
Ett bra tips är också att höra dig för kring tanninerna innan du väljer vin.
3. Varannan vatten
Den absolut vanligaste orsaken till att du mår dåligt dagen efter är faktiskt själva alkoholen i sig, enligt Systembolaget.
Det bästa sättet att undvika bultande huvudvärk är därför att dricka med måtta, hur tråkigt det än kan låta. Se även till att dricka ordentligt med vatten och sluta dricka i god tid.
Läs även: Nya rön stärker tesen – vin bra för hjärtat
Läs även: Därför kan vin och te lindra demens
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.