Druvor och vin hotas av klimatförändringar och extremväder. Men det finns hopp.
Så ska vin klara extremväder
Mest läst i kategorin
Druvor och i logisk följd vin hotas allt jämnt av extrema väderhändelser, värmeböljor och klimatförändringar.
Ett försök i Portugal visar dock en väg som kan komma att hjälpa vindruvorna att anpassa sig, och nyckeln är saltvatten.
Konstgjord värmebölja
Detta genom att skapa en konstgjord värmebölja där vinrankor drabbades av en dagstemperatur på 42 grader Celsius.
Vissa av vinrankorna behandlades med en mix av bakterier från spanska saltmarker.
Vinrankorna vars rötter fått ta emot dessa marina mikrober klarade sig oväntat bra, de varken vissnade eller fick missfärgade löv, till skillnad från de rankor som inte behandlats med våtmarksbakterierna.
“Det var ganska överraskande”, säger João Carreiras, doktorand i marin- och miljövetenskap vid universitetet i Lissabon.
“Jag förväntade mig några resultat men kanske inte så signifikativa.”
”Aldrig hänt”
De behandlade vinrankorna visade sig inte alls stressade av värmen.
För dem var det snarare som om värmeböljan aldrig inträffat, refererar BBC.
Carreiras och hans kollegor har ännu inte upptäckt varför mikroberna har denna effekt.
De hoppas likväl att deras forskning ska kunna hjälpa vinproducenter att skydda sina vinstockar från det allt hårdare och varierande vädret som orsakats av klimatkrisen.
Bittra av värmen
Så kallad värmestress kan göra druvorna som används för vinproduktion bittra och resultera i obalanserade viner.
Dessutom skadar eller dödar allvarliga värmeböljor vinrankor.
”Det kan förstöra ett helt fält”, intygar João Carreiras.
Idén att behandla växter med mikrober från tuffa miljöer, för att se om det förbättrar deras tillväxt och motståndskraft har funnits i decennier.
Under 1990-talet utvecklade forskare konceptet med att använda bakterier ur haven.
Kan analysera
Nu har dessutom förbättringar i teknologier för DNA-sekvensiering gjort att forskarna kan analysera marina mikrober i detalj.
Därigenom kan de identifiera vilka som har egenskaper som främjar tillväxt hos växter.
Ur det kom tanken att behandla vinrankor med bakterier från salta kärr.
“De kan uthärda påfrestningar som inte många växter kommer i närheten av – salthalt, värme, föroreningar, tungmetaller”, säger Carreiras.
Försök med alger
“Jag tycker att det är intressant att de gick till marina källor”, säger António Graça från Sogrape, ett vinföretag i Portugal.
Sogrape undersöker, i ett annat projekt, hur man kan använda marina algextrakt på vinrankor för att se om det hjälper dem att klara torka och extremväder.
Utmaningen för vingårdar är inte vädret i sig utan de stora variationer som klimatförändringarna ger upphov till, säger Graca.
“Vi ser väldigt extrema variationer mellan vinter och sommar och från år till år.”
Därför vill man se om mikrober kan förbättra tillväxten och toleransen för värmestress även med de variationerna i väder.
Lovar att smaka
Det sista steget blir, naturligtvis, att se till att vinet är drickbart.
António Graça säger att forskare kommer att behöva visa att mikroberna inte ger några oönskade förändringar äventyrar smaken på det vin som görs av druvorna.
Carreiras och hans kollegor säger sig ännu inte ha smakat druvor från vinrankorna i sina experiment, men planerar att göra det.
Läs även:
Nyktert förslag: Fri taxi åt fulla italienare
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.