Dagens PS

Så samlar du vin: 5 steg till en egen vinkällare

Så här fin är vinkällaren på Grand Café i Oslo. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 06 apr. 2022Publicerad: 06 apr. 2022

Att samla på vin kan vara både spännande och lärorikt, men vad bör man som nykläckt vinsamlare tänka på innan man sätter igång? Här är 5 enkla steg till en egen vinkällare som Robb Report tagit fram i samråd med ett antal vinkunniga personer. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1. Sätt upp tydliga mål

Innan du ger dig ut på nätet och slumpmässigt börjar köpa vinflaskor är det rimligt att först tänka igenom vilka personliga mål och behov du har med din vinsamling, skriver Robb Report.

Är tanken att du ska dricka upp vinerna inom en snar framtid eller samla på dig årgångsviner som en långsiktig investering? Finns det i sådant fall några särskilda regioner eller årgångar som du är särskilt intresserad av? Vad har du för budget för ditt vinprojekt?

Utifrån dessa enkla frågeställningar blir det enklare för dig att sätta upp riktlinjerna för såväl ditt samlande som dina  konsumtionsvanor.
Om tanken bakom din vinkällare främst är att den ska komma att förgylla ditt sociala liv, behöver fokus kanske ligga på flaskor som passar vänner och familj, snarare än smala, dyrgripar som endast ett fåtal vinkännare vet att uppskatta.

Vill du tvärtom ha en källare fylld med fantastiska årgångar för särskilda tillfällen, bör du istället lägga krutet på unga viner som du kan lagra själv. Det kommer långsiktigt generera i ett större värde för dig än att jaga äldre viner på andrahandsmarknaden, skriver Robb Report.

ANNONS

Senaste nytt

2. Hitta en lämplig plats att förvara vinet på

Med syfte och övergripande mål för din vinsamling någorlunda på plats behöver du fundera på var du rent praktiskt ska förvara dina vinflaskor, skriver Robb Report. Detta för att ge dina viner förutsättningar till lagring och en god livslängd, i termer av temperatur och ljus.

Här är en enkel och smidig lösning förstås att du har tillgång till en riktig källare hemma, eftersom det gör att du alltid har tillgång till den. Något som också kan vara en nackdel om du har svårt att motstå frestelsen att öppna upp en flaska.

Utifrån det perspektivet kan du möjligen fundera över var du ska placera din samling och vilka som ska ha tillgång till den, alternativt låta en vinlagringsanläggning som svenska Pelican Self Storage ta hand om den.

ANNONS
Vin

Fundera på var du rent praktiskt ska förvara dina vinflaskor. (Bild: Unsplash)

3. Håll koll på din samling

I takt med att din vinsamling växer kan det vara svårt att hålla koll på årgångar och lagring. Särskilt när det kommer till de viner som behöver konsumeras innan de blir för gamla, skriver Robb Report.

Här spelar vinets fysiska placering in, liksom om du inventerar din samling löpande eller samlar flaskorna under någon form av kategoriseringssystem. Om inte är risken stor att du glömmer bort bäst före datum på de olika årgångarna, har svårt att hitta dem, eller att du eller någon annan av misstag hugger en mycket värdefull flaska av misstag. Hemska tanke. Med det sagt kan det även vara svårt i efterhand att komma ihåg vilka flaskor du initialt hade.

Det bästa sättet att komma till rätta samtliga aspekter är att ta hjälp av en onlinetjänst för vinlagring som till exempel Cellar Tracker. För dig som valt att lagra vinet på en anläggning löser det sig givetvis den vägen. Det finns också appar som kan hjälpa dig överblicka tidsfönstret på dina viner och bistå med råd kring försäljning och köp, till exempel vinlagringstjänsten Ideal 55, skriver Robb Report.

4. Bygg upp ett nätverk

För dig som precis börjat samla vin kan vinmarknaden framstå som invecklad eftersom du inte bara plockar en vara från hyllan. Det gör vinmarknaden till en stundtals begränsad och framförallt specialiserad handelsplats där efterfrågan på vissa viner är mycket hög. Genom att bygga upp ett nätverk med personer som kan vin blir det långsiktigt lättare för dig att komma över intressanta flaskor och utvidga dina kunskaper.

I likhet med de flesta projekt du tar dig an finns framförallt mycket inspiration och information att hämta hos människor som har mer erfarenhet än du. Kanske känner du en sommelier eller någon som arbetar inom vinimport eller rent av på bolaget? Om inte annat kanske du har en favorit bland dagstidningarnas vinkrönikörer som får dig att vilja veta mer och öppnar upp dina ögon för nya vinproducenter och tillverkningsmetoder, skriver Robb Report.

5. Se upp för bluffmakare

ANNONS

Det finns bluffmakare i alla branscher, så även i vinvärlden där det tyvärr florerar en del förfalskningar och även förekommer bedrägerier. Ett slående exempel på det utgör vinbedragaren Rudy Kurniawan, som dokumentären Sour Grapes från 2016 baserats på.

Det gör att du behöver vara noga med vilka sajter, återförsäljare eller andra forum du köper vin från. För dig som väljer att handla vin från auktionshus krävs även en del efterforskning så att vinets härkomst och äkthet kan garanteras. Här är det såklart enklast att välja etablerade källor som till exempel Sothebys Wine & Spirits.

I de fall du utforskar marknaden mer än så är kunskap, rutin och magkänsla det bästa skyddet för att syna en bluff. Köper du till exempel en mycket gammal flaska med mer än femtio år på nacken bör själva flaskan inte se orörd ut, skriver Robb Report.

Läs även: Bittra druvor: Vinbedragare lurade investerare på miljoner

Läs även: Miljardär säljer unik vinsamling efter börssmäll 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS