Funderar du på att arrangera en vinprovning hemma? Då föreslår vi att du utgår från champagne eller något annat mousserande. För att hjälpa dig komma igång bjuder vi på några tips från champagneexperten och författaren Fredrik Schelin.
Så fixar du en bubblig vinprovning hemma
Att anordna en vinprovning kan låta komplicerat för den som saknar förkunskaper, men är tvärtom både enkelt och roligt. Framförallt är det en spännande och lärorik aktivitet att samla vänner, familj eller kollegor kring. Inte minst om du utgår från exempelvis cava eller prosecco som många uppskattar.
Mer komplicerat behöver det inte vara om du frågar champagneexperten Fredrik Schelin. Som författare till den prisbelönta boken “Champagne och andra bubblor” lever han enligt filosofin att vinprovning ska vara kul och smaka gott.
“Många tycker det här med vinprovning är märkvärdigt och ibland lite främmande. Det ska snurras på glas och spottas. Men vin skiljer sig inte från något annat du äter eller dricker”, säger han.
Utgå från ett tema
Utifrån Fredriks perspektiv bygger en lyckad vinprovning på att du hittar din smak och vågar lita på sina sinnen. Börja därför med att välja ut en lista med viner som du är nyfiken på att testa, förslagsvis fem stycken.
En bra idé är att utgå från ett tema för provningen, genom att till exempel utgå från en viss region eller producent. Mycket tips på detta hittar du online på bland annat Din Vinguide eller Best Champagne.
Tips! Kom ihåg att säkerställa att vinet finns tillgängligt i butik på Systembolaget.
Senaste nytt
Välj rätt glas
Med vinvalet på plats är det dags att välja glas till provningen. Om det är mousserande som ska provas väljer du med fördel vitvinsglas. Ett bra tips är också att servera alla dina gäster ur samma typ av glas så att alla har samma grundförutsättningar.
Samtliga deltagare behöver även papper och penna så att ni kan föra ned era tankar och jämföra med varandra. Duka gärna upp ett bord upp med en vit bordsduk, då det gör det enklare att jämföra färgen på de olika vinerna.
Servera vinet kallt
En viktig detalj är förstås också att kyla ned ditt bubbel i minst fyra timmar till omkring 8 grader. Tänk på att vinet stiger snabbt i rumstemperatur och förslut gärna flaskorna med en stopper.
Så till själva provningen. Prova vinerna från vänster till höger. Starta med de lättare vinerna och avsluta med de mer smakrika. Tänk på att utnyttja samtliga sinnen och notera utseende, doft och smak:
1. Utseende
Studera gärna bubblorna då de kan avslöja åldern på vinet och även säga en del om lagring och
metod, medan färgen berättar mer om druvorna.
2. Doft
Den övervägande delen av smaken grundar sig på vinets doft, vilket gör näsan till det bästa hjälpmedlet vid en vinprovning. Snurra därför gärna glaset och våga stoppa in näsan. Hur är doften? Vad doftar det? Fruktigt eller brödigt? Citrus, fläder eller vanilj?
3. Smak
Eftersom hela 80 procent av dina förnimmelser av vinet kommer från doften bör du sörpla på vinet. Då kommer doften tillbaka upp i näsan och förstärker din upplevelse. Fundera sedan på hur vinet känns i munnen? Har det kanske en textur eller särskild struktur? Kommer du att vilja dricka vinet igen?
Ju mer frågor du ställer desto lättare blir det att ringa in vad som gör vinet speciellt. Sist men inte minst, kom ihåg att det inte finns något rätt eller fel när du provar vin. Njut och ha roligt!
Läs även: Tre av Napa Valleys mest magiska vingårdar
Läs även: Riesling week: två veckor i vinets tecken
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.