Dagens PS

Så dyr kan din öl vara om 15 år

Vad är maxpris du hade kunnat betala för en öl?
Vad är maxpris du hade kunnat betala för en öl? (Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 05 juli 2024Publicerad: 05 juli 2024

Stigande kostnader är något vi alla upplevt på senaste tiden. Men hur dyra kan vi egentligen låta livsnödvändigheterna bli? Till exempel öl.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

pint storbritannien
Nya siffror visar på stigande pris för ölen. (Foto: Christine Olsson / TT)

En ny studie från FruitySlots, har avslöjat att kostnaderna för en pint öl i Storbritannien har stigit med 11 procent under det senaste året, vilket har ökat det genomsnittliga priset till 4,69 pund, motsvarande 62 kronor.

Om denna trend fortsätter i samma takt, kan priset på en pint nå hela 25,70 pund år 2040. En siffra som innebär 342 kronor för oss svenskar, skriver The Drinks Business.

Brittiska pubar hotade

Denna utveckling är särskilt oroande för pubägare och besökare. Under de senaste åren har många pubar tvingats stänga på grund av stigande kostnader och minskad efterfrågan. Höga ölpriser kan förvärra denna trend, vilket skulle påverka både den sociala och ekonomiska strukturen i många samhällen.

Denna potentiella prisökning väcker oro bland både pubägare och deras kunder.

Tom Porter, en 44-årig boende i Berkhamstead, uttrycker sin förtvivlan:

“Jag har precis vant mig vid att betala 5 pund för en pint. Om priset stiger till en tia är det illa nog – jag kommer definitivt inte att bjuda på rundor – och om det når 25 pund per pint kommer jag att bli nykterist.”

ANNONS

Senaste nytt

Ökat ölintresse

ANNONS

Prisökningen på öl är inte en isolerad händelse utan en del av en bredare trend av stigande levnadskostnader. Flera faktorer bidrar till detta, inklusive höjda råvarupriser, ökade transportkostnader och stigande löner inom tjänstesektorn.

En rapport från Svenska Bryggerier visar på att ölintresset i Sverige ökar med åren.

Totalt såldes nämligen 471 miljoner liter öl i Sverige 2023, en siffra som kan se en bitter framtid vid stigande priser.

Ölstöd från regeringen

För att motverka dessa prisökningar kan både bryggerier och pubägare behöva vidta åtgärder. Detta kan inkludera effektivisering av produktionsprocesser, användning av alternativa ingredienser eller införande av teknologiska lösningar för att minska kostnaderna.

Regeringar kan också behöva överväga skatteåtgärder eller subventioner för att stödja denna sektor och förhindra att ölpriserna skjuter i höjden.

Läs mer: Så ska britterna tjäna miljarder – på öl. Dagens PS

Håll tummarna

Om priset på en pint verkligen når 25 pund år 2040, kan det få betydande konsekvenser för pubkulturen i Storbritannien.

ANNONS

Det kan leda till att färre människor går på pubar, vilket i sin tur kan påverka den sociala sammanhållningen och det lokala näringslivet negativt. Därför är det viktigt att överväga både kortsiktiga och långsiktiga strategier för att hantera denna utmaning.

Så håller vi tummarna för att öl inte ska kosta sin vikt i guld om 15 år.

Se även:

Rejäl inflation i Tyskland – 30 procent dyrare öl väntas. Dagens PS

Gratis öl ska få USA att glömma. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]