Dagens PS

Revolution i Frankrike – rött vin ersätts av rosé

rödvin
Tänkte du att rödvin var förknippat med Frankrike? En förändring har skett de senaste decennierna – rosévin har blivit mer populärt bland fransmännen (Foto: Unsplash).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 29 juni 2023Publicerad: 29 juni 2023

Försäljningen av rödvin från franska distrikt som Bourgogne och Bordeaux har halverats de senaste 30 åren. I stället är det andra viner som ökat i popularitet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rött vin, baguette och ost – för många kanske det är sinnebilden av Frankrike.

Men de senaste 30 åren har försäljningen av franskt rödvin halverats, enligt organisationen American Association of Wine Economists (AAWE).

I stället vill konsumenterna i Frankrike dricka andra typer av viner.

Från rött till rosé

Mellan åren 1995 och 2020 minskade försäljningen av inhemskt producerat rödvin i landet från 8 miljoner liter till 4 miljoner liter.

Under samma period ökade försäljningen av ett annat vin från Frankrike – rosévinet – med 93 procent.

1995 såldes 1,5 miljoner liter rosévin i landet, 2020 landade den siffran strax under 3 miljoner liter, rapporterar Quartz.

Numera konsumerar varje vuxen person i Frankrike i genomsnitt 20 flaskor rosévin per år, enligt en rapport från Observatoire Mondial du Rosé.

ANNONS

Senaste nytt

Förändrade vanor

ANNONS

Vad beror förändringen på?

Dels har det varit en överproduktion av rödvin i Frankrike, dels har fransmännens dryckesvanor förändrats, menar flera vinproducenter.

Många har valt att skippa alkoholen helt.

Alkoholfria alternativ mer populärt

Frankrike är en av de snabbast växande marknaderna för alkoholfria drycker, och det är framför allt unga och hälsomedvetna personer som banat väg för den nya trenden.

Alkoholkonsumtionen bland åldrarna 18 till 35 minskade med 7 procent mellan åren 2011 och 2021.

Att fransmännens förändrade alkoholvanor slår extra hårt mot just rödvin är inte så konstigt: Rött vin tenderar att innehålla en större mängd alkohol än vitt vin och rosévin.

Alkoholmängden påverkas av två faktorer, själva jäsningsprocessen och när druvorna skördas. Rött vin produceras av druvor som skördats under hösten och dessa druvor innehåller då en större mängd socker. Ju mer socker, desto högre blir koncentration av alkohol under jäsningsprocessen.

Läs även: Topplistan: Bästa röda boxvinet

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS