I takt med att närproducerat kött ökar i popularitet får allt fler konsumenter upp ögonen för renkött. Allra högst efterfrågan är det på de samiska delikatesserna souvas och renskav, som säljer slut bland landets renköttshandlare, skriver SVT.
Renkött hetare än någonsin
Mest läst i kategorin
Efter några tuffa år präglade av pandemi och restriktioner är intresset åter stort för det samiska köket och naturkött. En positiv trend för landets renköttsförsäljare, trots att tillgången på det eftertraktade renköttet har minskat i volym.
“Ja vi har sålt slut på nästan allt, vi har väldigt lite kvar, lite rökta och torkade grejer”, säger köpmannen Alexander Eliasson till SVT.
Historiskt låga volymer
Under 2021 låg slaktvolymen på 1025 ton renkött motsvarande 40 528 slaktade renar. En historiskt låg siffra enligt Sametingets statistik. Nu väntar inflation och stigande priser, vilket troligen inte kommer bromsa intresset för produkterna.
“Det ligger i tiden att äta naturkött, som är uppfött fritt ute i naturen, det är populärt, säger Eliasson.
Som allra högst efterfrågan är det på de traditionella delikatesserna renskav och souvas. Det senare renkött som saltas och röks för att sedan skivas tunt och stekas på hög värme.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.