Här är allt du behöver veta inför kalaset.
Receptet - så blir kräftskivan succé
Mest läst i kategorin
Cafés matskribent Jonas Cramby dukar tillsammans med kocken Stefan Ekengren – författare till kokboken Husman – upp för den “perfekta” kräftskivan. Till att börja med gäller det att inte bjuda gäster som du har något otalt med, festen riskerar då att spåra ur i bråk och fortsatt och etter värre olösta konflikter.
Enligt Stefan Ekengren lönar det sig att bjuda på färre men bättre kräftor – och inte snåla med krondillen.
“Själva kräftorna är väl helt okej, men smakerna som de kokas i, där snackar vi inte okej utan nobelprisnivå. Krondill, öl, socker och salt sitter djupt rotat i oss. Jag sörplar nog mest av alla under en kräftskiva, jag vill ha smaken av krondill i munnen hela tiden”, säger han bland annat till Café, där han uttrycker att han inte har mycket till övers för frysekräftor – han anser nämligen att kräftor ska vara mjuka i skalet.
I övrigt tipsar han om att Västerbottenost, knäckebröd, snaps, pors och lageröl har sin givna plats på det framdukade kräftbordet.
Dessutom slår han fast att det ska vara kräfthatt på; även hatten är ett måste på skivan, anser han.
“Hatt ska man ha på kräftskiva, vare sig man vill eller inte”, betonar Stefan Ekengren i artikeln.
I övrigt kan du grilla lite surdegsbröd med stuvade kantareller och kräftor med krondill på till förrätt.
Till huvudrätt rekommenderar kocken dig att servera “en liten soppa av kräftor med konjak och krondill i små koppar att dricka, en god krämig kräftomelett (med, ja just det, krondill!) samtidigt som man äter färska kräftor, stekta kantareller, Västerbotten och knäckebröd”.
Till efterrätt, desserten, ska det vara konjak och cigarr, enligt proffset och till vickningen på nattkröken lämpar sig Janssons frestelse med knäcke, smör, pors och någon öl.
Här kan du läsa mer om de oumbärliga ingredienserna till din stundande kräftskiva.
Kräftpremiären, som infaller den 8 augusti varje år, i tisdags alltså, tillämpas med en nypa salt; de flesta kör sin kräftskiva någon helg i augusti när den passar bäst – varför inte nu i helgen?
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.