Inflation tar ingen hänsyn till kulinariska upplevelser. Med stigande priser på klassiska pizzagredisenser som mjöl, tomater, mozzarellaost och olivolja, har den genomsnittliga kostnaden för att baka en traditionell Pizza Margherita ökat med 30 procent.
Pizza-priset i taket när inflationen rusar
Bakom de nedslående siffrorna står Bloombergs månatliga Pizza Margherita Index, som syftar till att bedöma hur inflationen påverkar italienarnas levnadsstandard.
Bland annat genom att titta på hur priserna på några av de vanligaste livsmedlen påverkats av inflationen.
Slag i magen för Italien
Med i den beräkningen är också elförbrukning och energikostnader som italienarna trots ett statligt stöd på närmare 81,6 miljarder dollar, motsvarande 836 miljarder kronor, fortsatt brottas med.
Inte minst eftersom övriga levnadskostnader hela tiden fortsätter att stiga.
Hit hör de redan nämna kostnaderna för några av de vanligast förekommande basingredienserna på en pizza, till exempel tomater och olivolja. Som allra mest har priset på mozzarella och mjöl skjutit i höjden, med en prisökning på 27 respektive 22 procent, skriver Bloomberg.
Faktorer som sammantaget gör att tillverkningskostnaderna för en Pizza Margherita antagit oanade höjder och gått upp med 30 procent.
Ett slag i magen för såväl Italien som resten av världens pizzaälskare.
Fakta Pizza Margherita
Klassisk pizza med tomat, mozzarella och basilika uppkallad efter Margherita di Savoia, den första drottningen av Italien.
I dag en av världens mest populära pizzor som förekommer i flera varianter, däribland den napolitanska som av många anses vara den bästa.
Vill du läsa mer om krogar, mat och vin? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.