Dagens PS

På tur genom Norges Toscana

Röros är Norges kallaste plats och brukar vara snösäkert. (Foto: Roros.no)
Röros är Norges kallaste plats och brukar vara snösäkert. (Foto: Roros.no)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 19 nov. 2020Publicerad: 19 nov. 2020

Till norska Röros kommer besökare inte bara för att gå på tur eller åka hundspann genom den storslagna naturen. Tillgången till lokalt producerad mat genomsyrar livet i hela området. Alltsammans bidrar allt till en genuin vildmarkskänsla.

Skidspåret börjar alldeles bakom Röros Hotell. Till en början är det mycket is och en del barmark, och det är tur att vallan ger fäste när jag saxar uppför den första backen.
Röros är en by och tillika kommun som gränsar till Härjedalen i öster. Köldrekordet är 50 minusgrader och Röros sägs vara den kallaste platsen i Norge.

Röros brukar också vara en snösäker plats, med drivor som mäter ett par meter.
“Det blir mer snö högre upp,” ropar en man, som passerar på sin väg ner, hängandes i kopplet efter sin irländska setter som springer med tungan ute.

Det är fem kilometers skidspår upp till Fjellkjerka, en röd kyrka som ligger på toppen av berget – med utsikt över vinterlandskapet. Eftersom ett flertal skidspår ligger i direkt anslutning till Röros stad är det många som ser det som lämplig vardagsmotion att ta sig en tur i spåren antingen efter jobbet eller på sin lediga dag. Att gå på längre tur är även det vanligt i området – efter endast ett par minuters skidåkning är man är uppe på ”vidda”.

När solen börjar gå ner över furuskogen på lägre nivåer är det dock dags att ta sig nerför berget igen. Det går betydligt snabbare att avverka de fem kilometrarna utför än uppför.

Lokal produktion

Mat är en stor del av kulturen i Röros, där lokal produktion står i fokus, mycket tack vare en speciell person. I restaurangen på Röros Hotell lagar svenske entreprenören Mikael Forselius mat. Han har gett ut ett flertal kokböcker, har ett matprogram i norsk TV, driver en handfull restauranger, hotell (däribland Röros Hotell) och ett mikrobryggeri i den UNESCO-märkta staden.

Mikael, i 45-års åldern, har bott i Röros halva sitt liv och det var han som tog med sig slow food-mentaliteten hit efter att ha lärt sig ”ta vara på lokala råvaror” under sin uppväxt på en gård i Sundsvallstrakten och i sin utbildning på kockskola i Härjedalen.
“Vi är en förebild för hela Skandinavien när det gäller mat. Folk ser vad vi gör i Röros,” säger Mikael Forselius.

Han beskriver en livsstil som handlar om att jaga älg och ripa, att slippa leva i en ”komplicerad stad” med långa bilköer. Det är sådant som gör att Mikael valt att leva i Röros tillsammans med sin fru och sin sexåriga dotter.

På tur vid svenska gränsen

Den friska luften tar ut sin rätt och ger mig djup nattsömn. Utvilad, efter frukosten dagen därpå, kör jag bilen fyra mil österut – nästan hela vägen till den svenska gränsen. I Vauldalen, på 1000 meter över havet, har snömängden nu ökat avsevärt – jämfört med Röros. Jag parkerar, och sätter på mig de nyvallade turskidorna innan jag ger mig ut i spåret som börjar alldeles intill parkeringsplatsen.

Jag ska gå på tur i Vauldalsfjällen och skidspåret som leder upp på ”vidda” är täckt av 50 centimeter nysnö. Det börjar bra, det kan inte bli för mycket snö. Inte när turskidorna är på i alla fall.

Storvigeln med sina drygt 1500 meter skjuter i höjden över landskapet, med topparna Vigelstöten och Vigelpiken. Hela området är naturreservat, och en klar dag som denna ser man ända bort till svenska Fjällnäs, mindre än en mil bort. En korps karaktäristiska kraxande hörs, och när jag tittar upp flyger den svarta fågeln rakt ovanför. Kanske har den hittat något djur som fallit offer för järven, kungsörnen eller för någon av de vargar som patrullerar dessa trakter.

Vallan ger bra fäste när jag saxar uppför den första backen. Jag tar mig över krönet och fortsätter över den flacka platån. Solen står i zenit, snön tynger ner de enstaka fjällbjörkar som hänger kvar här uppe. I den krispiga luften bildas vackra iskristaller med utandningsluften och lungorna fylls med rent syre.

Efter ett par timmars turåkning genom Norges Toscana börjar dock musklerna tröttna. Det gör däremot inte sinnet.

Fakta

I Röros by bor det omkring 3000 personer och i hela kommunen finns cirka 5000 invånare. En miljon besökare kommer hit årligen. Stadens historia sträcker sig tillbaka till mitten av 1600-talet då man fann kopparmetall i området. Hela samhället byggdes upp kring fyndigheterna.

För att få hjälp att boka resan med hotell och hyrbil: www.rorostravel.no

För mer info: www.roros.no

Läs mer: Din drömweekend i Åre

 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]