Sommartider är grilltider. Den här veckan bjuder Patrik Brunell från Swedish Culinaire Food på flankstek som tillsammans med färskpotatis och en klick tryffelsmör bildar en riktig festmåltid.
På grillen – Grillad flankstek med tryffelsmör och färskpotatis
Mest läst i kategorin
Flankstek är en smakrik och mör styckningsdetalj av nöt som gör sig alldeles utmärkt på grillen. Tack vare sin platta form är det dessutom ett kött som är enkelt att få jämnt tillagat, vare sig du slänger det på grillen eller i stekpannan.
Eftersom Dagens PS älskar att grilla bad vi vår egen matinspiratör Patrik Brunell att tända grillen. Resultatet blev en härlig bit flankstek med små färskpotatisar till, som piffas upp med en rejäl klick tryffelsmör. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara och gott blir det.
Till köttet rekommenderar vi en härlig Barolo från Piemonte.
Grillad flankstek med BUTTER tryffel och färskpotatis
Recept för fyra personer
Ingredienser:
800 gram flankstek
1 kg färskpotatis, små
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
Några kvistar färsk timjan
1 förpackning BUTTER tryffel
Så här gör du:
1. Sätt på grillen. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Skala och hacka vitlöksklyftorna.
3. Placera potatisen i en ugnsfast form och strö över vitlöken.
4. Häll över rikligt med olja, och krydda med salt och peppar. Rör om ordentligt.
5. Rosta potatisen i ugnen under cirka 30 minuter så att den blir genomstekt och får fin färg. Blanda gärna några gånger under tiden.
6. Putsa och torka köttet och se till att det är rumstempererat. Salta och peppra och placera det på grillen.
Tips! Använd gärna en köttermometer så blir det lättare få till rätt stekgrad på köttet i sommar.
7. Grilla köttet till en innertemperatur om ungefär 57-58 grader. Stäng av grillen och låt köttet vila i smörpapper under cirka 10 minuter.
8. Skiva upp köttet i tunna skivor. Klicka på rikligt med tryffel BUTTER och servera med potatisen. Garnera med timjan.
9. Voila! Smaklig måltid!’
Läs även: Veckans röda – det perfekta grillvinet
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.