Dagens PS

På grillen – Grillad flankstek med tryffelsmör och färskpotatis

Flankstek
Får vi fresta med flankstek med smak av tryffel och ett glas Barolo till? (Bild: Swedish Culinaire Food)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 27 juni 2022Publicerad: 27 juni 2022

Sommartider är grilltider. Den här veckan bjuder Patrik Brunell från Swedish Culinaire Food på flankstek som tillsammans med färskpotatis och en klick tryffelsmör bildar en riktig festmåltid. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Mat & Vin

VIDEO: Billigaste vin hittas på Arlanda

10 nov. 2024

Flankstek är en smakrik och mör styckningsdetalj av nöt som gör sig alldeles utmärkt på grillen. Tack vare sin platta form är det dessutom ett kött som är enkelt att få jämnt tillagat, vare sig du slänger det på grillen eller i stekpannan.

Eftersom Dagens PS älskar att grilla bad vi vår egen matinspiratör Patrik Brunell att tända grillen. Resultatet blev en härlig bit flankstek med små färskpotatisar till, som piffas upp med en rejäl klick tryffelsmör. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara och gott blir det.

Till köttet rekommenderar vi en härlig Barolo från Piemonte.

Grillad flankstek med BUTTER tryffel och färskpotatis

Recept för fyra personer

Ingredienser: 

800 gram flankstek

1 kg färskpotatis, små

2 vitlöksklyftor

ANNONS

Salt och peppar

Några kvistar färsk timjan

1 förpackning BUTTER tryffel

Så här gör du: 

1. Sätt på grillen. Sätt på ugnen på 175 grader.

2.  Skala och hacka vitlöksklyftorna.

3. Placera potatisen i en ugnsfast form och strö över vitlöken.

4. Häll över rikligt med olja, och krydda med salt och peppar. Rör om ordentligt.

5. Rosta potatisen i ugnen under cirka 30 minuter så att den blir genomstekt och får fin färg.  Blanda gärna några gånger under tiden.

ANNONS

6. Putsa och torka köttet och se till att det är rumstempererat. Salta och peppra och placera det på grillen.

ANNONS

Senaste nytt

Tips! Använd gärna en köttermometer så blir det lättare få till rätt stekgrad på köttet i sommar.

7. Grilla köttet till en innertemperatur om ungefär 57-58 grader. Stäng av grillen och låt köttet vila i smörpapper under cirka 10 minuter.

8. Skiva upp köttet i tunna skivor. Klicka på rikligt med tryffel BUTTER och servera med potatisen. Garnera med timjan.

9. Voila! Smaklig måltid!’

Läs även: Veckans röda – det perfekta grillvinet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS