Dagens PS

Ödesrapport: Champagne i farozonen

Champagne
I en tid då champagnen flödar och försäljningen blomstrar hotas den ädla drycken likväl av klimatet. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 08 aug. 2023Publicerad: 08 aug. 2023

Under 2022 exporterades 325 miljoner flaskor champagne från franska Champagne till ett värde av 6,6 miljarder dollar. I en tid då klimatet ställts på sin spets höjs dock rösterna kring den ädla dryckens framtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det handlar om en av de mest etablerade fest- och lyxsymbolerna i världen – champagne.

Närmare bestämt smaken av densamma, som just nu hotas av klimatförändringar, höga temperaturer och torka, och i sämsta fall kan komma att förändras för alltid, skriver CNBC.

Faktum är att det redan nu finns de som hävdar att dryckens karaktär har förändrats.

Tredubblad risk för torka

En rapport från S&P Global Sustainable visar också att riskerna för torka i Champagneregionen sannolikt kommer att tredubblas lagom till 2050, vilket försätter champagnehusen i en mycket prekär sits och hotar den fortsatta produktionen.

I synnerhet då rapporten förutspår att torkan lär eskalera om inget radikalt sker med klimatpolitiken. Till detta kommer också andra aspekter av klimatförändringarna, som till exempel översvämningar och frost.

För även om druvorna klarar av att växa i ett föränderligt klimat, kan förhållandena förändra fruktens utveckling och orsaka skada över tid.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

En region som förpliktigar

Så var lämnar det en marknad som törstar efter mer?

ANNONS

För att förstå det behöver vi först påminnas om att den mest kända regeln för champagne är att drycken måste produceras i regionen med samma namn, Champagne i Frankrike.

En tradition som förpliktigar och medför en lista av regler kring såväl druvor, tillverkningsprocesser som bekämpningsmedel.

Något som flera champagnehus nu försöker se över, om än inom ramarna för vad som är tillåtet, eftersom skördetiden numera sker tidigare än förut och solen påskyndar druvornas mognad och sötma.

Därav förändringen i smaken som sakta blivit sötare, vilket alltså flera experter redan vittnat om.

Överge Champagne?

Ett sätt att kringgå utvecklingen kan därför vara att överge Champagne, för likvärdiga platser. Något som flera vinhus börjat överväga och även genomfört, i mindre skala.

Kanske minns du Taittinger som under 2015 var först ut att investera i engelskt mousserande vin. Tätt följda av Pommery 2016.

De vinhus som inte har för avsikt överge Champagne hyser istället hopp om att de strikta reglerna för tillverkningen möjligen kan ses över.

Även om det kan medföra att smaken förändras, skriver CNBC. Fortsättning följer.

ANNONS

Läs även:

Nytt Champagne-rekord – så hög är försäljningen

Därför ska du investera i Champagne

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]