Nyttigt med kaffe? Eller ohälsosamt och beroendeframkallande? En komplex historia, enligt forskarna som ändå slår fast vissa fakta om när kaffet gör nytta och mot vad.
Nyttigt med kaffe? Här är svaren
Mest läst i kategorin
Vårt kaffedrickande har förändrats över tid och nya vanor sköljt över oss i en strid latteström över landet.
Vi fortsätter att vara bland världens mest kaffedrickande länder men frågan om det är nyttigt eller ej med kaffe fortsätter att vara obesvarad. I princip, konstaterar forskning.se.
Skyddar mot diabetes
Susanna Larsson forskar i nutritionsepidemiologi vid Uppsala universitet på Karolinska institutet.
I genetiska studier undersöker hon hur bland annat drycken påverkar risken för att drabbas av en rad sjukdomar.
“När det gäller cancer, hjärt-kärlsjukdomar, Parkinsons sjukdom och demenssjukdomar ser vi väldigt svaga effekter. Kaffe är inte farligt, men inte heller skyddande – utom möjligen mot levercancer, men det behöver studeras mer. Mot diabetes typ 2 ser vi däremot tydligt en skyddande effekt”, säger hon.
Kan påverka
Det finns också studier som antyder att kaffe skulle motverka njursten. Det är oklart om det är koffein eller andra ämnen i kaffet som är förklaringen till sambandet, eller om det faktiskt är mängden vätska.
Koffein är vätskedrivande, och en ökad genomströmning av vatten i njurarna minskar risken för njursten.
Det är också skillnad på brygg- och kokkaffe. Kokkaffe tycks öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Att forskare förr sett att kaffe ökar de dåliga blodfetterna, LDL-kolesterolerna, beror på att de allra flesta drack kokkaffe fram till 1960-talet.
Fastnar i filtret
Nu anser forskare istället att måttliga mängder filtrerat kaffe kan skydda mot hjärt-kärlsjukdomar, medan kokkaffe fortfarande ökar risken.
Anledningen är att de farliga ämnena, så kallade diterpener, fastnar i filtret när man brygger sitt kaffe.
Koffein har däremot inte några större negativa hälsoeffekter utom att det kan störa sömnen.
Men hur mycket kaffe man kan dricka och hur sent på dagen är mycket individuellt och genetiskt styrt, menar Susanna Larsson.
Bra för immunförsvaret?
I kaffe finns bra ämnen, som antioxidanter. Och det är framför allt polyfenoler som det forskas alltmer på. Just polyfenoler har i medierna förklarats boosta immunförsvaret.
Men det är inte alls säkert att de har någon större sådan effekt, anser Rikard Landberg, professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers tekniska högskola.
“Vi vet inte mekanismerna, det saknas mycket kunskap. Labbstudier visar effekt, men när man jämfört grupper av människor som fått inta stora mängder polyfenoler med andra grupper som inte gjort det – så ser man ingen effekt. Individer tar upp ämnen på olika sätt”, säger han.
Kaffe som bryggs bättre
Rickard Landberg och hans forskarlag har också studerat effekterna av brygg- och kokkaffe, och kommit fram till ungefär samma slutsats som Susanna Larsson: bryggkaffe är bra, kokkaffe dåligt.
Han har även tittat på andra kaffetyper som espresso och mocca, samt olika rostningar och olika sätt att tillreda kaffet.
En slutsats är att det är bra att filtrera bort diterpener, eftersom de ökar mängden dålig kolesterol i blodet.
I det fallet är pappersfilter bra, men det är fortfarande oklart hur bra diterpener tas upp av metallfilter som finns i espressobryggare, perkulatorer och presskannor.
Sant och falskt om kaffe
1. Kaffe minskar risken för diabetes typ 2 – SANT.
2. Kaffe minskar risken för demens och alzheimer – FALSKT. Studier visar bara svaga samband.
3. Kaffe ger magsår – FALSKT.
4. Koffeinfritt kaffe är bättre för kroppen – OKLART.
5. Kaffe kan göra dig nervös – SANT, men bara om du inte är van att dricka kaffe.
6. Kaffe gör att du bygger muskler bättre – FALSKT, det ökar prestationsförmågan, men minimalt.
7. Koffein är en drog – SANT, det är beroendeframkallande och ger abstinens som huvudvärk.
8. En kopp om dagen räcker – FALSKT, den mängd kaffe någon tål kaffe är individuell.
Källa: Susanna Larsson och Rickard Landberg
Läs även: Hotet: Därför kan kaffet bli extremt dyrt
Läs även: Nu blir det billiga kaffet dyrt
Läs även: Därför blir du pigg av kaffe – och så maxar du effekten
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.