Dagens PS

Nytt rekord för fransk vin- och spritexport

vin- och spritexport
2022 blev ett rekordår för fransk vin- och spritexport med drycker som champagne och konjak i topp. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 15 feb. 2023Publicerad: 15 feb. 2023

Fransk vin- och spritexport fortsätter att utmana både inflation, väder och vind. Under 2022 steg exporten med 11 procent – trots att volymerna krympte.

ANNONS

Mest läst i kategorin

2022 blev tveklöst ett rekordår för den franska vin- och spritindustrin, med klassiska drycker som champagne och konjak i topp. Allt enligt en ny rapport från industrigruppen Federation of French Wine and Spirits Exporters, FEVS, rapporterar Reuters.

Rekordår för champagne

Som allra bäst gick det för champagne som ökade i både volym och värde med 8,5 respektive 20 procent. Även värdet på Frankrikes mest exporterade sprit, konjak, gick upp med mer än 9 procent, dock med ett tapp i volym på 4 procent.

Mer sprudlande Champagne-siffror finner du här!

Totalt steg den franska vin- och spitexporten med 11 procent. En siffra som främst kan härledas till inflation och höjda priser.

Att volymerna sjunkit kan i sin tur förklaras med att 2021 års vinproduktion brottades med såväl en pandemi och medföljande logistiktrassel som väderrelaterade problem, däribland frost.

ANNONS

Senaste nytt

USA toppar vin- och spritexport

En titt på fördelningen av den franska vin- och spritexporten visar att USA dominerar och står för mer än en fjärdedel av den totala exporten i värde. Under 2022 steg dessutom värdet med motsvarande 52 miljarder kronor.

Även exporten till Storbritannien steg med omkring 7 procent i värde, vilket motsvarar omkring 1,8 miljarder dollar – alltså motsvarande 18 miljarder kronor.

ANNONS

Ett tapp blev det däremot inte helt oväntat i exporten till Ryssland, som halverades med anledning av det pågående kriget i Ukraina.

Nedgång i Kina

En nedgång blev det även i Kina som tyngdes ned av pandemin. Något som FEVS tror kan komma att vända när livet sakta återgår till det normala och restauranger och hotell åter fylls, skriver Reuters.

Även resandet beräknas ta fart, vilket kommer ha en positiv inverkan på taxfreeförsäljningen.

Vill du ta del av fler nyheter som rör mat och vin? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Så spiller världsläget över på våra dryckesvanor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]