Dagens PS

Nya rön stärker tesen – vin bra för hjärtat

vin
Vin i måttlig mängd är bra för hjärtat och välkommet på sommarens picknick. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 07 juli 2022Publicerad: 07 juli 2022

Måttlig konsumtion av vin kan minska oxidativ stress och i förlängningen förebygga hjärtsjukdomar. Det visar en studie utförd av grekiska forskare på Harokopio University, skriver Wine Spectator. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Mat & Vin

VIDEO: Billigaste vin hittas på Arlanda

10 nov. 2024

Tänk om vin kunde råda bot på en av de största riskfaktorerna för hjärtsjukdomar? Ny forskning indikerar att så kan vara fallet. Främst då att vin i måttliga mängder har en positiv inverkan på oxidativ stress.

Med oxidativ stress avses den stress som uppstår i din kropp när du producerar mer reaktiva organiska molekyler med syre än antioxidanter, vilket i sämsta fall kan orsaka skador i dna och proteiner och leda till hjärtsjukdom.

Vin vs sprit

I en studie som tidigare i år publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nutrients fann en grupp grekiska forskare från Harokopio University att patienter med kranskärlsproblematik som konsumerade vin med måtta hade lägre nivåer av oxidativ stress än de som inte gjorde det, eller drack starksprit.

I den grekiska studien som inkluderade 64 manliga patienter med hjärtproblematik ställde man under åtta veckor vinets effekter mot destillerad sprit och nollkonsumtion.

Antioxidanter i vin

Forskarna fann då att nivåerna av oxidativ stress minskade med 24,4 procent bland de testpersoner som druckit ett glas vin om dagen. En siffra som kan ställas mot den grupp testpersoner som druckit en enhet sprit om dagen och upplevde en ökad stress.

Skälet till det tros ligga i de polyfenoliska föreningar som ingår i vin, vilket i någon mån bekräftas av tidigare forskning som kunnat styrka att antioxidanter i vindruvor och resveratrol även de har en positiv inverkan på oxidativ stress, skriver Wine Spectator.

Att dricka vin med måtta kan alltså ge ett högre antioxidantskydd än andra drycker, enligt studiens författare som dock understryker att fler kliniska studier bör utföras på området. Särskilt eftersom studien i fråga enbart inkluderat män och varat under en begränsad tidsperiod.

ANNONS

Med det sagt vågar sig Dagens PS ändå på en blygsam skål med hjärtats bästa i åtanke.

Läs även: Ny studie: Rött vin minskar risken för covid

Läs även: Ny studie om dryckesvanor: Därför dricker träningsmänniskor mer

Läs även: Ny studie: Vin kan förebygga diabetes

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Studio

Fastighetsmarknaden – så kan framtiden se ut

21 nov. 2024
ANNONS