Världens hårdaste rätt? Så kan det vara. Wokad sten är Kinas senaste modefluga inom streetfood.
Döpt till ”Världens hårdaste maträtt” och då i bokstavlig mening.
Ny streetfood-hit – wokade stenar
Mest läst i kategorin
Det handlar om en traditionell wook med stenar som nyckelingrediens. Nu trendar den på kinesiska sociala medier, skriver CNN.
Tanken är inte att samla ihop till dyra tandläkarräkningar genom att sätta tänderna i stenarna. Istället ska man suga på de små stenarna för att avnjuta den rika och kryddiga smaken av rätten, som har sitt ursprung i östkinesiska Hubei.
Namnet instruktion
Det kinesiska namnet på rätten, ”suodiu”, betyder för övrigt ”suga och kasta” vilket sammanfattar manualen.
Videor med människor som testar suodiu har dykt upp frekvent på sociala medier i Kina den senaste veckan. Där visar man även tillagningen.
Streetfood-kockar häller chiliolja på småsten som sedan fräser på en grill av teppanyaki-stil. Sedan strör man vitlökssås över dem och fräser allt i en mix med vitlöksklyftor och tärnad paprika.
Let´s go get stoned?
Kunderna serveras sedan de smaksatta stenarna i lådor. Varje portion kostar motsvarande cirka 25 kronor.
Suodiu tros ha anor hundratals år tillbaka i tiden och ha uppstått bland sjömän. Enligt kinesiska medier började det med att strandsatta sjömän kunde få slut på mat och att de då ”fann lyckan i sitt bittra öde” genom att hitta stenar att laga mat av med olika kryddor.
Vill du läsa mer om trender kring mat och vin? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Relaterade artiklar:
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.