Svenskarna och köttet är en berg- och dalbana. Efter två år där vi ätit mer kött tar konsumtionen en ny riktning, enligt färska siffror från Jordbruksverket.
Nu drar vi ner på köttet – igen
Mest läst i kategorin
Under ett antal år minskade svenskarna sin köttkonsumtion.
Men de senaste två åren har vi istället börjat äta mer kött igen – tills nu.
När Jordbruksverket redovisar statistiken över produktion och konsumtion av kött första halvåret 2023 visar siffrorna minus.
De sex första månaderna i år minskade svenskarna sitt köttätande med 2,6 procent.
Mest minus: griskött
Mest drog vi ner på griskött. Där var minskningen 3,9 procent jämfört med första halvåret 2022.
Även matfågel och nötkött minskade men inte lika mycket.
Bara minus, alltså?
Nope. Vi åt mer av får- och lammkött än tidigare, upp nästan 5 procent, skriver JA.
Mer svenskt
Någon tröst för de svesnska köttproducenterna?
Jodå.
Vi äter en större andel svenskt.
Den svenska marknadsandelen för grisköttökade 0,8 procent första halvåret och nådde då 83,9 procent.
Visserligen var den 100 procent i mitten av 1990-talet, men å andra sidan var den 66,5 procent 2013.
Svagt för får och lamm
Svenskt nötkött minskade också sin marknadsandel trots minussiffror, medan importandelen av matfågel och fårkött steg.
Knappt en fjärdedel av det får- och lammkött vi äter i Sverige är svenskt.
Kött-revolution: Ica ny partner till Re:meat – Dagens PS
Studie: Rött kött leder till diabetes – Dagens PS
Veckans rätt: Lammkotletter med Café de Parissmör & rostade jordärtskockor – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.