Det italienska jordbruksdepartementet har slutligen godkänt produktionen av rosé Prosecco. De första flaskorna kan nå oss så tidigt som i januari nästa år.
Nu blir Prosecco rosa
Nyligen kom beskedet att producenter av Prosecco även får framställa en rosé under utökade DOC (Denominazione di Origine Controllata) bestämmelser, efter att ha dragits i långbänk under flera år.
Beskedet har tagits emot med tacksamhet av vinproducenterna – försäljningen av Prosecco har de senaste månaderna minskat på grund av coronapandemin. Enligt Prosecco-konsortiets uppskattningar kan produktionen av rosé Prosecco nå upp till 30 miljoner flaskor om året – ett välkommet tillskott.
Årgångsbetecknat enligt nya regler
De nya reglerna ställer höga krav på producenterna. Prosecco DOC Rosé får enbart framställas av druvsorterna 85-90% Glera och 10-15% Pinot Noir. Skördeuttaget får inte överstiga 18 ton/ha för Glera och 13,5 ton/ha för Pinot Noir. Bubblet får endast framställas i två stilar, Brut Nature eller Extra Dry.
Vidare måste vinet framställas med Martinotti/Charmat-metoden och vara årgångsbetecknat, där ordet ’Millesimato’ och årtalet framgår av etiketten. Minst 85% av vinet måste vara från den angivna årgången.
Gissningsvis får vi möjlighet att köpa de första flaskorna rosé Prosecco på Systembolaget under våren 2021.
Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.
Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.