Salmonella är en ledande orsak till matförgiftning. Så här undviker du att drabbas av de lömska bakterierna.
Nej inte så – undvik salmonella
I Sverige rapporteras, enligt Sveriges Television, cirka 4 000 fall av salmonella om året, i England drabbas cirka 30 000 per år och i Tyskland smittas varje år 100 000.
I USA drabbas uppskattningsvis 1,35 miljoner människor av salmonellainfektioner varje år. Infektionen kan ge symptom som feber, diarré och buksmärtor och kan vara i flera dagar, det skriver New York Times.
Så drabbas du
Människor drabbas ofta efter att ha ätit dåligt tillagat kött eller något annat förorenat livsmedel, men bakterierna kan även finnas på andra ställen.
Så här kan du skydda dig själv och din familj för de lömska salmonellabakterierna.
Salmonellabakterier växer naturligt i flera djurs tarmar, det inkluderar höns och kor, men vanligtvis verkar inte de djur som har bakterierna sjuka.
När djuren slaktas kan köttet förorenas av bakterierna i deras tarmar, sedan kan allt som nuddar det råa köttet bli förorenat.
Martin Wiedmann, veterinär och livsmedelsforskare vid Cornell University College of Agriculture and Life Sciences, säger att du kan bli sjuk om du tar på en yta där bakterierna finns och sedan vidrör din mun.
När djuren bajsar kan bakterierna även hamna på deras fötter och i deras päls, på så sätt kan salmonella spridas till andra platser, som åkrar och anläggningar för livsmedelsförädling.
Om salmonellabakterier har spridits till en sådan anläggning kan de hamna i förpackade livsmedel.
Senaste nytt
Går oftast över
Louise Francois Watkins, läkare med Enteric Diseases Epidemiology Branch av Centers for Disease Control and Prevention, säger att en salmonellainfektion vanligtvis går över av sig själv.
Om du har diarré och över 38,8 graders feber och diarrén fortsätter i mer än tre dagar eller blir blodig, bör du dock kontakta sjukvården.
I USA dör 420 människor av salmonella varje år, i Sverige rapporteras ungefär ett dödsfall per år.
Undvik smitta så här
Martin Wiedmann säger att du alltid ska tillaga kött till det uppnår de interna temperaturer som rekommenderas, han menar att det är viktigt att mäta temperaturen och inte bara lita på sin känsla.
Använd separata skärbrädor och knivar när du bearbetar rått kött och tänk på att de paket det förvaras i kan läcka och kontaminera andra livsmedel.
Tvätta händerna noga när du har handskats med rått kött och desinfektera de ytor som det kommit i kontakt med.
Svampar och disktrasor som du använder för att torka av ytor med kan du lägga våta i mikron en minut på hög effekt så dör de flesta bakterier.
Skölj aldrig rått kött med vatten innan du tillagar det, det enda som händer är att du riskerar att sprida salmonella i ditt kök.
Se till att förvara livsmedel i kylskåp eftersom värme kan få bakterier att växa.
Om du har boskap ska du inte pussa dem och tvätta händerna när du har hanterat dem. Tvätta helst inte deras vattenskålar i köket eller i handfatet.
Läs mer: Salmonella gör många sjuka – så här undviker du det Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.